Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč přispíváme Řekům na luxusní penze?

Řekové stávkují a evropksá unie půjčuje
Řekové stávkují a evropksá unie půjčuje  (Autor: AP)
Autor: Eva Hofrichterová Michal Šenk - 
28. dubna 2010
05:32

Důchod ve výši průměrné mzdy čtrnáctkrát do roka? To, o čem se Čechům může jen zdát, je v Řecku realitou. Teď stojí rozhazovační Řekové na pokraji bankrotu a prosí EU o pomoc: Jsme přece všichni na jedné lodi a musíme si pomáhat. Škoda že na solidaritu nemysleli dřív. Už tehdy, když stát pomalu sžírala všudypřítomná korupce a sociální výhody!

Důchodkyně Marika Elleni (85) si život v Řecku pochvaluje. Pracovala jako poštovní úřednice a do penze šla v šedesáti letech. Od státu každý měsíc dostane důchod 45 000 korun měsíčně. „Každý důchodce se nemá jako já. Ale nemyslím, že bych teď měla dostávat míň,“ myslí si o penzích, které velkou měrou přispěly k řeckému kolapsu. Tak jako Marika mohou být spokojeni všichni řečtí důchodci. Když odcházejí do penze, tratí jen jednu pětinu z toho, co měli na výplatní pásce!

Zemi, kde se na úřadech pracuje maximálně do 15 hodin a úředníci dostávají dokonce bonus za dodržení pracovní doby, teď celá EU vyčítá lenost a zhýralost. Řekům má pomoci celá EU – až 45 miliard eur. Pomáhat bude nepřímo i Česko, protože Mezinárodnímu měnovému fondu půjčilo asi 26 miliard korun.

Nejhlasitěji proti pomoci Řecku brojí Němci, kteří mají přispět nejvíc. „U nás lidé pracují do 67 let a nedostávají 14. platy. Sice máme dluhy, ale splácíme je. To proto, že vstáváme brzy a pracujeme celý den,“ napsal v otevřeném dopise Řekům německý deník Bild.

Důchod pošťačky? 45 tisíc měsíčně! Důchod pošťačky? 45 tisíc měsíčně! | infografika blesk

A tenhle znáte?

Bůh si vybírá, kdo opraví nebeskou bránu. Američané chtějí 180 milionů, Rakušané ještě o milion víc. Pak přijde nabídka z Německa: 150 milionů. Bůh váhá a obrátí se ještě na Řeky. Ti neváhají a žádají 450 milionů. „Jak může být ta cena tak vysoká?“ ptá se šokovaný bůh. „100 milionů je pro tebe, 150 pro nás a zbylých 150 pro Němce, kteří bránu opraví,“ odpoví bez uzardění Řekové.

carodej ( 30. dubna 2010 10:03 )

bylas tam nekdy? abys videla jak se vsichni Řekove maji jak arabšti šejkove? Asi ne co? Prala bych ti tam zit jako chudak a nebo rolnik a abys mela zdravotni problemy a musela do statni nemocnice, to bys cumela, jak se tam maj! Rozhodne by sis to uzila!

9030 ( 28. dubna 2010 22:38 )

A zapoměl si na Kočku, kolotoče a vymahačství taky sype

9030 ( 28. dubna 2010 22:34 )

djaba ( 28. dubna 2010 17:14 )

Jen přispějme , ať se mají ubozí řečtí důchodci dobře .Až budou zase nějaké povodně , oni a jiní nás také podpoří .Jako obvykle - kulovým .

evolucius ( 28. dubna 2010 14:44 )

Sebrat důchody bývalím komunistům a estébákům,dát jim minimum,a bude základ pro spravedlnost...

Zobrazit celou diskusi