Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Amanda (25): Roční syn ji přerůstá!

Fotografie
27. dubna 2010 | 15:02

Amanda, nejmenší matka Británie měří pouhých devadesát centimetrů. Syn Aidan, kterého porodila před víc než rokem císařským řezem, začíná být větší než ona. A Amanda je nesmírně šťastná. Znamená to, že se dítě zdravě vyvíjí a nemocí, která postihla jeho mámu, netrpí.

Britka má vzácnou nemoc kostí, jež ji nedovolila vyrůst do normální výšky zdravého člověka. Má je navíc příliš křehké - i při jemném dotyku se mohou zlomit. Už jako novorozenec se narodila se čtrnácti frakturami. Experti ji naději na plnohodnotný život nedávali. Těhotenství striktně vylučovali. „Rostoucí plod by vás postupně zabil,“ říkali.

Život nebo smrt?

Amanda se ale zamilovala. Dvacetiletý mladík Steven, který měří o metr víc než ona, se stal její životní láskou. Osudovým obrem, který ji omylem přivedl do jiného stavu. Lékaři Mandě doporučovali potrat. Vzepřela se. „Chvíli jsme o přerušení těhotenství uvažovali. Nechtěla jsem umřít. Byla hodně velká pravděpodobnost, že bych děcko nepřežila,“ pokračuje ve svém neuvěřitelném příběhu Amanda.

„Ale ve stejnou chvíli jsem věděla, že nic v životě nechci víc, než děťátko. Čím déle jsem váhala, tím víc jsem se od rostoucího života v těle nemohla odloučit. Oba dva jsme se Stevenem po malém tak toužili!“

V pětatřicátém týdnu začala Amanda trpět výpadky paměti. Omdlévala. Převezli ji do nemocnice a za chvíli přišel Aidan na svět. Zdravý. Hrozivou nemoc matky naštěstí nezdědil.

Malý velký syn

„Aidan roste jako z vody! Bude vypadat tak, jak jeho tatínek. Jsem tak ráda, že se narodil zdravý,“ svěřuje se pyšná matka. Aidanův otec totiž měří skoro metr devadesát. „Když si sednu na podlahu, abych si s ním mohla hrát je už vyšší než já. A to je mu jenom čtrnáct měsíců!

„Začíná být už tak velký a silný, že zachvěli mu budeme muset vysvětlit, aby se k mamince choval něžně,“ s úsměvem dodává Amanda. Její vážný zdravotní stav ji totiž ani nedovolí postavit se na nohy. Má je příliš slabé.

Risk napodruhé?

Pro Amandu je dost těžké si s malým velkým synem hrát. Už od té doby, co se naučil po čtyřech, kolem ní utíká. Teď už začal i chodit. Malé děti jsou neposedné, rády dovádějí. A i když pro normálního člověka není jejich síla velká, Amandě může citelně ublížit.

Teď je největším problémem párum jak Amanda bude moct syna přesouvat po domě, když je její partner v práci. Už teď je Aidan o víc než polovinu těžší než matka. Přesto pár uvažuje o dalším dítěti.

„Těhotenství Amandy bylo stresující, ale Aidan si vede tak dobře,“ říká jeho otec a životní partner Amandy. „Řekli nám, že porod nemusí přežít ani jeden, ale nestalo se tak. Oběma se vede skvěle a jsme šťastná rodina. Nechceme se snažit o další dítě, ale kdyby osud chtěl, bránit se nebudeme, tvrdí šťastní rodiče.


Autor: Adéla Pěničková