543850:gallery:true:true

Druhý díl velmi úspěšného filmu Iron Man slibuje plno akčních scén a dobrou zápletku. V prvním snímku jsme se dozvěděli, že pod vrstvami železa se ukrývá mazaný vynálezce a úspěšný zbrojařský magnát Tony Stark v podání Roberta Downeyho jr. Když byla jeho totožnost odhalena, začali se o něj zajímat různé skupiny lidí, kteří chtěli jeho schopnosti využít.

Proto, jak už to u těchto filmů bývá dobrým zvykem, se do celé věci začne plést armáda Spojených států a chce naverbovat Iron Mana do svých služeb. Na druhé straně zuří boj konkurence v podobě Justina Hammera (Sam Rockwell), který byl vždy o krok pozady s prozíravějším Starkem. Nyní však nastává jeho chvíle a nabízí armádě výrobu vlastního systému vyzbrojení.

547504:gallery:true:true

Třetím kohoutem na smetišti je potetovaný macho Ivan Vanko ruského původu. Záporňák Ivan, kterého hraje výborně Mickey Rourke, si chce navíc vyřídit i dávné křivdy, které mu způsobila Starkova rodina. K tomu mu mají asistovat dva elektrické biče, které lehce přetnout cokoliv co je železné včetně železného muže.

Na straně hlavního hrdiny stojí i nadále jeho oddaná asistentka Gwyneth Paltrowovou. Nováčkem v týmu je nesmírně sexy Scarlett Johansson, které ale nelze tak dobře věřit. Iron Man by se tak neměl nechat rozptylovat krásnou tváří, ale měl by být stále ve střehu a na pochybách.

Iron Man 2
Autor: Bontonfilm

Režisér filmu Jon Favreau odmítl točit ve formátu 3D, jak je nyní v Americe dobrým zvykem. Herci se na své role pečlivě připravovali a tvůrci očekávají velký výdělek. Mickey Rourke se kvůli roli ruského kriminálníka podíval do moskevského vězení Butyrka a také pilně trénoval ruštinu.

Scarlett Johansson se na roli připravovala už šest týdnů před natáčením a prý se inspirovala sovětskou agentkou v podání Grety Garbo z komedie Ninočka. Sam Rockwell měl původně už v prvním díle hrát Iron Mana, ale nakonec se spokojil ve "dvojce" alespoň rolí jeho Downeyho protivníka.

Česká premiéra v kinech bude 29.dubna.