Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mláďata sovy pálené: Takhle se klubeme na svět!

Autor: čad - 
27. dubna 2010
07:34

Kdo z nás ví, jak vypadá mládě sovy pálené krátce po vylíhnutí? Viděli jste už někdy desetidenního sovího puberťáka, který se chystá opustit svoji starostlivou matku? Toto je nyní ke spatření ve stanici ochrany přírody v Pavlově na Havlíčkobrodsku.

Tady jaro konečně udeřilo v plné síle a chovné páry vzácných sov pálených se činí a vyvádějí jedno mládě za druhým. „Mláďata zatím budou ve stanici a budeme se je pokoušet udat k vypuštění do volné přírody,“ řekl Blesku chovatel František Kunc.

Přestože sova pálená patří mezi nejrozšířenější druhy sovy na světě, na našem území se nyní vyskytuje už jen vzácně. „Na Vysočině by mělo hnízdit asi deset párů, zatím ale prokazatelně nevíme ani o jednom,“ říká smutně ochranář Pavel Koubek, který v minulosti sovy pálené vracel do volné přírody.

Sova pálená patří v ČR mezi nejohroženější druhy

U nás tato sova patří mezi nejohroženější druhy. „Žily vždy v bezprostřední blízkosti člověka. Na půdách a ve stodolách.

V 50. až 60. letech minulého století, kdy zemědělci začali pomocí chemie likvidovat hraboše, přirozenou potravu sov. Tím téměř zapříčinili vyhynutí sovy pálené,“ řekl Pavel Koubek.

Sova pálená

* sova má nezaměnitelný srdcový obličej

* dorůstá výšky až 44 cm

* váží 0,3 až 0,65 kg

* křídla v plném rozpětí dosahují 80 až 90 cm

* je to noční pták

* živí se hlodavci, hnízdící pár jich uloví až 1000 ročně

* v Česku je to silně ohrožený druh

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi