Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pročistěte svůj organismus podle ájurvédy

Ráno vypijte sklenici teplé vody se lžičkou jablečného bioocta, po celý den pak zeleninové šťávy (mrkev, řepa, celer, jablko, zelí, mrkev), případně teplý vývar ze zeleniny.
25. dubna 2010 | 18:49

SERIÁL: Ájurvéda je celosvětově uznána za účinný medicínský systém. Harmonizuje, navozuje pocit zdraví, zvyšuje energii a projasňuje mysl. Detoxikace navodí samoléčebné schopnosti organismu a s její pomocí docílíme pročištění celého těla a krve.

„Na jaře jsou ideální odlehčovací dny, které zároveň podporují činnost jater a ledvin,“ říká MUDr. David Frej z Centra přírodní medicíny Ecce Vita. „S klienty provádím individuální detoxikační plány, ale paušálně lze aplikovat jednodenní detoxikaci. Je neobyčejně účinná v tom, že pomáhá organismu rychle řešit potíže tam, kde vznikají příznaky akutního onemocnění. Mezi takovéto příznaky patří horečka, zánět, bolest atd. A jsou to právě akutní onemocnění, u kterých zaznamenáváme největší úspěch s krátkodobou detoxikací.“

Jednodenní detoxikace

Vypijte ráno sklenici teplé vody se lžičkou jablečného bioocta, po celý den pak zeleninové šťávy (mrkev, řepa, celer, jablko, zelí, mrkev), případně teplý vývar ze zeleniny. Teplou převařenou vodu podle potřeby pijte do 19. hodiny. Základní detoxikační procedury se lze naučit v mezinárodním centru vzdělávání Advana (www.advana.cz).

Půsty ano, či ne?

David Frej: „Celkově lze říct, že půst (kdy pijete pouze vodu) delší než dva dny se nedoporučuje těm, kteří nemají s tímto způsobem detoxikace zkušenosti. Dlouhodobý vodový půst může poškodit metabolismus a způsobit nežádoucí reakce (tzv. léčebnou krizi) a náhlé zhoršení zdravotního stavu. Vhodnější je pomalejší očištění organismu pomocí zeleninových šťáv (celerová, řepa-celer-mrkev apod.) a zázvorového čaje, které se popíjejí během dne. Při takové detoxikaci nepřicházejí výraznější nežádoucí účinky. Jemnou detoxikací je také ájurvédský přípravek Triphala, který při dlouhodobém užívání nahradí krátkodobé razantní očisty.“

Autor: připravila: Olga Poucheová, lena