Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vysoké školy posílají na studenty exekutory

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jak - 
24. dubna 2010
09:16

Dosud se univerzitní studenti museli obávat pouze jednou za semestr zkouškového období. Dnes musí být ostražití pořád - školy na ně začaly posílat vymahače dluhů. Nezaplacené poplatky za prodlužování studia, nezaplacené kolejné, ale i například nevrácené knížky mohou přivést do studentských příbytků exekutory.

Podle idnes.cz deset ze čtyřiadvaceti vysokých veřejných škol využívá při vymáhání nesplacených částek služeb exekutorů. Podle zástupců škol se jedná o reakci na nevyhovující předchozí stav, kdy studenti výzvy k úhradám ignorovali. "Předtím jsme tyto záležitosti řešili jinými nástroji, například disciplinárním řízením nebo přerušením studia. To však mělo omezenou účinnost " vysvětluje Jana Šiková, tisková mluvčí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Nejaktivnější je v exekucích pražská Vysoká škola ekonomická, která za poslední dva roky takto řešila 150 případů. Na Olomoucké univerzitě Palackého vás zase může čekat exekuce pokud nevrátíte včas knihy, nezaplatíte pokutu v knihovně, nebo zapomenete uhradit kolejné.

Univerzity shodně uvádějí, že se jedná o krajní řešení, kterému předchází několik výzev k zaplacení. Nicméně kromě dlužné částky studenti mohou přijít například i o nootebooky, nebo další osobní věci. Při uhrazení dlužné částky se pak také počítá s tučnou odměnou pro exekutora, který se může dočkat až několika tisíc korun.

c3rb3r0s ( 1. května 2010 00:01 )

A jak má stát z dlužníků vydolovat peníze ty chytrej? Soud může nařizovat jak šílenej ale dokud k například takovýmu cikánoj domu nevrazej exekutoři tak z něj nedostanou ani korunu. Takže exekutoři jsou dobrá věc.

monjja ( 26. dubna 2010 08:22 )

...naprosto nechápu to rozčílení, ať se naučí zavčasu, že za všechno je třeba zaplatit, co si o sobě myslí vůbec, že když platit nebudou, že jim to projde jen proto, že studují? Správně, exekutory na ně. Když někdo zapomene, budiž, většinou první, druhá upomínka mu to připomene, když někdo nereaguje ani na pátou, šestou...tak šup a už se veze. Já s tím jen souhlasím!!!

kuboego ( 26. dubna 2010 06:35 )

Sa čudujem, študenti ekonomiky a nevedia, ža v kapitalizme ja prvé pravidlo platiť! Či za internát, štúdium, nájomné..Č si mysleli, že im dá niekto niečo zadarmo ako v tom nenávidenom socíku? Exekútori, aj keď sú hyeny, len vykonávajú svoju prácu.

smrk ( 24. dubna 2010 10:10 )

Těžko to někdo zastaví, tihle pánové a dámy ,to je normální mafie podporovaná státem a pokud budou státu vládnou současní mafiáni - nic se nezmění. Tak to bohužel je.

bosomfriend ( 24. dubna 2010 10:06 )

V takové formě v jaké pracují není možné dále trpět. Žebračí lidi a posílají lidí do kanálů ! Tito lidé musí být státní úředníci a pobírat státní platy a né žít z poplatků za exekutorský poplatek, která mnohdy 100x převažuje důuženou čístku. Zaztavte tyhlety lumpy !!!

Zobrazit celou diskusi