Dvaadvacetiletá šampiónka Martina Sáblíková bohužel potvrzuje obecné mínění, že sport a móda jsou dva, v mnoha principech odlišné světy, které lze těžko (až na výjimky) propojit. Nicméně to, co na prezidentské audienci předvedla sympatická Sáblíková, jde do extrému. Tady nejde jen o licitaci vkusu, ale o základní průšvih. Ignoraci protokolu, který má předepsaný styl oblečení, tzv. dress code.

Otázkou je, zda byl onen dress code ve zvacím dopise zmíněn. Ale i kdyby ne, tak to neomlouvá outfit, v němž se Martina na Pražský hrad dostavila. Otázkou je, proč ji někdo neporadil. Zvlášť když v nedostatečném úboru (v džínách, košili a blejzru) tři neděle předtím přebírala Záslužný kříž druhého stupně na Ministerstvu obrany.

Průšvih od začátku do konce

Momentů, v nichž Martina při audienci u prezidenta pochybila, je celá řada. Tady v podstatě bylo všechno špatně. Za prvé volba kalhot plus pruhovaného saka v různých valérech popelavé. Tohle ani nebyl kalhotový kostým (i ten by neobstál), ale separátní kousky připomínající dřevní konfekci socialistického Prostějova. „Sako mám z loňska, jinak všechno nový,“ pronesla na konto outfitu Martina.

K dalším stylistickým přešlapům patřila šála, která sice barevně konvenovala s jemným proužkem, ale na takovou akci byla nemožně ležérní. Totéž platí o vzorované, přes sako vytažené blůze. Sportovní, lacině vypadající kabelce a botách s tzv. karé špičkou, jež byly rovněž nemístné a navíc out. O neupravených vlasech bez formy nemluvě…

Někdo může namítnout, že taková národní hvězda, jakou je Sáblíková, se může oblékat jak chce. Ostatně jako my všichni, jak často zaznívá v čtenářských diskuzích pod články. Ona přeci pro náš národ udělala dost. Tak proč rozebírat její outfit? Účes, který volá po kadeřníkovi. Jenže tak to není. Pokora před takovou akcí, dodržení formalit je žádoucí. Tyto akty jsou přece součástí reprezentace. Ale nevyčítejme jen Martině, že selhala. Je jí dvaadvacet, žije v mikrosvětě sportovního drilu. Tepláky alternuje džínami a je odkojená módou Velkého Oseku. Na její prezentaci by měli dohlédnout jiní. Šedé eminece, které jsou ve světě samozřejmostí.

Fotogalerie
2 fotografie

Záhrobská dala Sáblíkové lekci

Lyžařka Šárka Záhrobská se na Hrad vyfikla. Zlatou plaketu od prezidenta republiky přebírala v luxusním outfitu. Černý plášť, koktejly, otevřené střevíčky na dvanácticentimetrové jehle a starorůžový akcent kabelky… Vše od excelentní zn. Prada. Vše zřejmě půjčené. Ale tak to často chodí. Včetně filmových Oscarů. Šárka nepodcenila ani líčení. „Ráno mě dvě hodiny zkrášlovali v jistém studiu,“ svěřila se pětadvacetiletá Záhrobská.

Sportovkyně nejsou modelky. To se ani nepředpokládá. Nemá smysl hledat na stylingu Šárky drobné nedostatky. Podstatné je, že pochopila. Nebo lidé kolem ní. Na rozdíl od Sáblíkové, která zůstala bezprizorní. Kdo se tedy Martiny ujme, kdo nám ji správně oblékne? Poučí o elementární etiketě? Snad se někdo najde. Doufejme.