Duety Knoflíky lásky, My to zvládnem nebo Červenám patří ke klasikám české popmusic. Nazpívala je v osmdesátých letech Iveta Bartošová se zpěvákem Petrem Sepéšim  a díky nim se z obou mladých umělců staly tuzemské hvězdy první velikosti. Začali spolu nejen zpívat, ale i žít. Kariéra se jim slibně rozjížděla. Jenže pak přišel osudný 29. červenec 1985!

Sepéši se narodil 23. dubna 1960 v Březnu. Ve dvou letech se ale jeho rodina stěhuje do Aše, kde zpěvák střídavě žil až do své smrti. Vystudoval zde také mechaniku textilních strojů a po škole nastoupil do ašské Tosty.

„Byl to pracovitý kluk, ale všichni na něm viděli, že hlavní předmětem jeho zájmu není jeho práce, ale hudba,“ zavzpomínal před lety na Sepéšiho jeden z jeho tehdejších spolupracovníků Vábení můz nedokáže Sepéši dlouho vzdorovat a s kamarády zakládá skupinu Apendix. Ta slaví poměrně záhy první úspěchy a Petr se začíná ve světe hudby prosazovat. Mezi jeho první hudební kamarády patří například Petr Kotvald.

Knoflíky lásky neměly kde spát!

V roce 1983 v Praze za asistence manažera Tomáše Gotlieba vzniká duo Bartošová a Sepéši. Zatímco čerstvá maturantka Bartošová je z velkého světa Prahy dost vyděšená a trpí odloučením od rodiny, Sepéši se ve velkém světě pohybuje s mnohem větším sebevědomím. Ale rozhodně nejde o snadné začátky. "První měsíce jsme s Petrem neměli  kde bydlet. Nebylo neobvyklé, když jsme ráno nevěděli, kde budeme  večer usínat. Často nás n545741:gallery:true:trueechali u sebe přespat lidé, které jsme  poznali den předtím...Nakonec jsme sehnali tento byt v Zahradním  městě, který nám pronajal jeden známý," zavzpomínala na start kariéry Bartošová.

Velký ohlas vzbouzí i jejich první televizní vystoupení v pořadu Heleny Vondráčkové Sejdeme se na výsluní. Statut hvězd pak potvrzuje první megahit Knoflíky lásky. Zdálo se, že tohle duo nic nezastaví. Chyba. Dne 29. července  1985 v nočních hodinách se rozjetý vlak jménem Sepéši - Bartošová  zastavil. Stalo se to po návratu z turné po Sovětském svazu. Iveta  odjela k rodičům do Kopané.

Tajil syna

Petr zase za svoji maminkou do Aše. Při  jeho nočním návratu se to stalo na jednom železničním přejezdu u Františkových lázní. Nestihl přejet železniční přejezd a vlak jej táhl několik metrů před sebou. Zemřel v ojeté Škodě 100, kterou si s Ivetou společně koupili za 4 700 korun.

Syn Petr je Sepéšimu (25) hodně podobný. Jen nos měl několikrát zlomený a nedává si na vlasy melír.
Autor: Michal Šula

Ze Sepéšiho pohřbu se stává neuvěřitelná událost. Do Aše dorazí přes tři tisíce fanoušků. Nechybí ani Iveta, ale jsou na ní ještě znát stopy psychického zhroucení, které prodělala, když se o smrti svého partnera dozvěděla. Zdálo se, že Sepéši zemřel jako bezdětný. Ale jen pár dnů po pohřbu se Sepéšiho mamince ozývá sedmnáctiletá Marie Kovalská s tím, že je s mrtvým zpěvákem těhotná. To už je ale trochu jiný příběh...