Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Porazte hormon hladu a zhubněte! Tentokrát už napořád

Tak takhle ne! Jídlu je potřeba věnovat čas. U práce ho sníte rychle a nevychutnáte si ho.
25. dubna 2010 | 09:52

Jak jíst, a přitom nepřibrat na váze? Chcete konečně narazit na dietu, která funguje dlouhodobě? Už žádné jojo efektty, žádné hladovění!

To vzkazují američtí odborníci na výživu, kteří sestavili speciální jídelníček. Dvojice Michael Roizen a Mehmet Oz sepsala knihu dietních tipů, která se brzy po vydání stala bestsellerem. A jaký je výsledek jejich společného výzkumu? Pokud si prý vezmete jejich rady k srdci, zůstanete štíhlí napořád!

1. Jak jíst méně, ale přitom nepoznat hlad?

Kručí vám nepříjemně v břiše? Na vině je hormon hladu, který se jmenuje ghrelin. Ten se tvoří ve stěně žaludku a střevech a ovlivňuje množství přijímané potravy. Signalizuje totiž nedostatek energetických zásob v těle, a proto zvyšuje pocit hladu a podněcuje nutkání k jídlu. Tip specialistů: Před každým jídlem snězte plnou hrst oříšků. Stačí to k tomu, aby o sobě hormon hladu nedal vědět a žaludek nevydával nepříjemné zvuky. Vaše tělo navíc získá pocit, že jste sytí, a vy toho během dne sníte automaticky méně.

2. Jídlo zapíjejte vodou, slazenými nápoji ne!

Opak hormonu hladu se nazývá leptin. Ten naopak mozku dává signál, že už jste přijali dostatečné množství energie a jste najezení. Vědci zjistili, že například fruktóza, kterou sladké nápoje ve velkém množství obsahují, tento přenos informací do mozku zastavuje. Automaticky pak toho sníte mnohem více, než vaše tělo potřebuje. Tip specialistů: K jídlu pijte pouze vodu. Zapomeňte na džusy!

3. Vláknina zmírní hlad

Ovoce, zelenina a celozrnné produkty v sobě obsahují vlákninu, která způsobuje, že se delší dobu cítíte najezení. Proč? Rostlinná vláknina nabobtná, váže vodu, zaměstná na nějakou dobu střeva a udržuje stabilní hladinu krevního cukru. Tip specialistů: Když se každé ráno při snídani dostatečně zásobíte vlákninou, vydrží vám pocit sytosti až do oběda. Vlákninu můžete jíst i v podobě pilulek.

4. Věnujte jídlu čas a prostor

Studie ukázaly, že kdo jí v klidu a s požitkem, sní toho méně než ten, kdo jí ve stresu a během krátké doby do sebe naháže vše, co stihne. Tip specialistů: Když jíte, dejte si na tom záležet. Zapomeňte na mobil, nevyťukávejte zprávy, nečtěte emaily, nedívejte se na televizi. Zkuste čas věnovat pouze jídlu. I pouhý fakt, že budete každé sousto pečlivě přežvykovat, zpomalí na nějakou dobu tvorbu hormonu hladu.

5. Zničte kalorie pohybem!

Svalová hmota spálí dvakrát více kalorií než tuková tkáň. Sportujte! A pokud se nechcete potit někde sami, zkuste si najít takový sport, který by bavil nejenom vás, ale třeba i přátele či rodinu. Tip specialistů: Každý den nachoďte alespoň 10 tisíc kroků a pravidelně posilujte či provozujte nějaký sport, abyste získali fyzičku.

Česká odbornice: Zatočte se stresem

Existuje opravdu hormon hladu? A co mu říkají čeští odborníci? „Oba hormony jsou stále předmětem výzkumu, nicméně se ukazuje, že někteří obézní lidé mají leptinu nedostatek, to vede k přejídání a obezitě,“ říká na hormony hladu a sytosti Věra Králová, nutriční terapeutka z Informační linky Flora.

Leptinu se u nich podle ní buď netvoří dostatečné množství, nebo jsou na něj tkáně necitlivé a nedovolí mu zahlásit, že už máte dost. V prvním případě pak může pomoci dodávání leptinu do těla. Hormony tedy při vzniku a léčbě obezity hrají roli, ale je důležité nezapomínat na to, že základem štíhlé postavy je vhodná životospráva, pravidelná pohybová aktivita a omezení míry stresu.

Začněte postupně.Zkuste chodit po schodech místo výtahu, při sledování televize si zacvičte s gymnastickou gumou, ke každému jídlu si dejte alespoň kousek ovoce a zeleniny, máslo nahraďte rostlinnými oleji a výrobky z nich (například margaríny) a dbejte na to, abyste jedli pravidelně.

Autor: INT, vk, ida