Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zabil ho sopečný prach, žáci nezapomenou

Autor: Jaroslav Krčál, jos - 
22. dubna 2010
05:00

Sopka, která ochromila leteckou dopravu v Evropě, si nepřímo vyžádala první českou oběť. Ředitel základní školy v Borohrádku Karel Přibyl (†52) zemřel v autě, které musel použít místo letadla. Jeho žáci pláčou a vzkazují: Byl to ten nejlepší učitel na světě!

Karel Přibyl (†52) a dvě žačky měli vážnou nehodu poté, co jim zrušili let do Řecka na celoevropské setkání partnerských škol. Odjeli autem a v Srbsku je smetl ospalý řidič kamionu. Ředitel na místě zahynul. Přibyla stála jeho obětavost život. Dívky ze sedmé a osmé třídy se půl roku na své taneční vystoupení připravovaly. Nedokázal by jim říct, že nikam nepojedou...

Ředitel proto vyrazil na 1800 kilometrů dlouhou cestu s žákyněmi autem. V úterý k ránu na maďarsko-srbské hranici vystřídal unaveného řidiče. Nedaleko za hranicí jejich auto smetl kamion, jehož řidič usnul a najel do protisměru...

"Neznám člověka tak obětavého, který by se rozdal pro děti. Byl milý a přívětivý. Strašně se těšil na rekonstrukci školy, kterou na letošní rok prosadil,“ řekl smutně starosta města Milan Maček.

Borohrádecká škola pláče

Děti i učitelé borohrádecké školy jsou v šoku. „Byl to prima ředitel. Měli jsme ho rádi,“ těžko hledali slova žáci u pomníčku, který vznikl ve škole krátce po tragédii. Na svého učitele vzpomínají i ti bývalí. „Je to už více než dvacet let, co byl mým třídním učitelem na ZŠ v Býšti. Pokud mu to čas dovolil, účastnil se po letech našich třídních srazů a rád si s námi povídal. Byl skvělý učitel,“ říká o něm Soňa Tomášková. „Je hrozné, že takto je odměněno nezměrné úsilí práce s dětmi. Odučil jsem tisíce studentů, ale na Karla Přibyla jsem nezapomněl. Byl pečlivý, pracovitý, milý i usměvavý,“ vzpomíná i Čestmír Brandejs, učitel zesnulého ředitele z vysoké školy.

Pocta Karlu Přibylovi i na internetu

Jeho žáci si moc dobře uvědomují, že přišli o skvělého učitele a snad i kamaráda. Dovedl si zjednat respekt, ale žil pro děti a obětoval jim veškerý svůj čas. Byl učitelem, jakých není mnoho. Jeho žáci založili na sociální síti facebook skupinu, která nese název Pocta Karlu Přibylovi. Ve středu večer už měla více než 300 členů, kteří vyjadřují svůj žal.

Lenka Brandejsová píše: "Byl to ten nejlepší ředitel, jakého jsme si kdy mohli přát. Udělal by pro nás vše. Nikdy na něj nezapomeneme a budeme navždy vzpomínat."

Alžběta Horčičková píše: "Tento člověk je nenahraditelný. Nikdy na něj nezapomenu a v srdci ho budu mít navždy jako nejlepšího ředitele a člověka."

Jaroslava Zaňková píše: "Slova, to je to, co celý den hledám. Správná slova k vyjádření všeho, co cítím... Upřímnou soustrast rodině, kolegům, dětem. A pro všechny - najděte sílu pokračovat v tom, co pan ředitel začal, a nedejte zapomenout jeho skutkům. Myslím, že by určitě chtěl vidět, jak se plní jeho sny a plány."

Ivo Nedvídek píše: "Lepšího ředitele a učitele, než byl pan Karel Přibyl, budeme jen těžko hledat. Měl jsem ho rád. To, co dělal pro školu, si někdo jen těžko umí představit. Bohužel za to zaplatil životem."

Fotografickou vzpomínku na pana učitele najdete zde!

socialnidemokrat ( 23. dubna 2010 13:38 )

DEMENTE

milo ( 23. dubna 2010 07:04 )

Milý dsmanne, alespoň přemýšlíme a nevidíme jen toho jejich Boha, protože jestli existuje Bůh musí zákonitě existovat i Ďábel, jelikož všechno má své protiklady v našem světě. Zda někde žijí zelení mužíčci to sice netvrdím, ale věřím v nějaký organizmus či známky života, které nejsou z naší planety. A nikdo ať mi netvrdí, že to není možné, protože pokud někdo neprozkoumá někonečný vesmír, nenavštíví všechny planety a neprozkoumá je, tak nemůže se stoprocentní pravdou tvrdou, že mimozemšťani neexistují...Boha taky nikdo nedokázal a přesto mu věří 1 miliarda lidí na této planetě, stejně jako lidé věří v Ďábla...takže se laskavě nesmějte, když se tu mluví o Bohu, Ďáblu nebo o UFO...všechno je totiž možné....v dnešní době už ano...

anasyi ( 23. dubna 2010 00:39 )

dsman,alespon je videt,ze u buseni do klavesnice obcas povolime mozkove zavity a neco vymyslime jinak,ja na zelene mrnave muziky s tykadelky verim

dsmann ( 22. dubna 2010 16:47 )

Teda dámy, fakt ste mě pobavily. Vy ste vlastně vymyslely novou boží trojici Bůh, Ďabel a UFO

dsmann ( 22. dubna 2010 16:43 )

Blb seš ty, vždyť to auto ani neřídil sám, měl najeté auto s řidičem.

Zobrazit celou diskusi