Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Letadlo s ostatky polského prezidenta přistálo v Krakově

Autor: ČTK, ama - 
18. dubna 2010
10:09

Rakve s ostatky polského prezidentského páru dorazily dnes dopoledne do jihopolského Krakova, kam je z Varšavy dopravilo vojenské letadlo. Lech a Maria Kaczyńští budou odpoledne pochováni v kryptě katedrály na krakovském hradě Wawel, kde spočívají polští králové a další velké osobnosti dějin Polska.

Z letiště smuteční kolona nyní míří do Mariánského kostela na Starém Rynku, kde má ve 14:00 začít mše. Té se podle původních plánů mělo zúčastnit skoro sto delegací z celého světa, značná část z nich ale cestu do Polska překazil kolaps letecké dopravy nad Evropou způsobený mrakem sopečného prachu.

Kromě jiných účast zrušil prezident USA Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ruský prezident Dmitrij Medveděv se pohřbu zúčastní. Agentura AFP s odvoláním na ruská média právě napsala, že z Moskvy do Krakova již odletěl.

Politici ze zemí ležících v blízkosti Polska jedou vlakem nebo autem. Tak to je i v případě českého prezidenta Václava Klause, jeho manželky Livie, premiéra Jana Fischera a pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Sopečný mrak komplikuje dopravu na smuteční obřad

Vlakem také do Krakova dojedou příbuzní Kaczyńských, včetně prezidentova bratra-dvojčete Jaroslawa a dcery Marty, a nejvyšší představitelé Polska. Ráno byly rakve Kaczyńských dopraveny z katedrály sv. Jana Křtitele na varšavském Starém Městě na vojenskou část letiště ve Varšavě.

Kolona městem projížděla místy, jež byla blízká Lechovi Kaczyńskému. Bylo to mezi jinými náměstí, na němž stojí varšavská radnice, v jejímž čele Kaczyński od roku 2002 do roku 2005 stál. Kolona projela také kolem muzea protiněmeckého varšavského povstání z roku 1944 , "dítěte" Kaczyńského. On se zasadil o to, aby muzeum po letech debat skutečně vzniklo, slavnostně ho otevřel 1. srpna 2004, v 60. výročí začátku povstání.

Prezident s manželkou a desítkami osobností polského veřejného života zahynuli minulou sobotu při letecké katastrofě u západoruského Smolenska. Jeli se poklonit památce tisíců polských důstojníků, které před 70 lety v Katyni nedaleko Smolenska zavraždili příslušníci tajné sovětské policie NKVD.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi