Nový vesmírný letoun X-37 bude menší, technologicky vyspělejší, a hlavně bezpilotní. Vyrobit stroj fungující bez posádky bylo reakcí NASA na nehodu Challengeru z roku 1986. Samotné práce na něm pak začaly na konci 90. let.

Bude s ním létat i armáda

O nákladný projekt se Dneska už je skoro vše na dálkové ovládání, tak proč by nemohl být i raketoplán? Americké vojenské letectvo se jeden takový chystá vypustit zítra na oběžnou dráhu Země. Nový vesmírný koráb nese jméno X-37 a prý ukáže, jak bude vypadat budoucnost vesmírných operací v blízkém okolí naší planety. Do vesmíru odstartuje bez pilota!

Raketoplán X-37: před pěti lety začala zajímat i americká armáda a finančně se na něm podílela. Raketoplán X-37 pak částečně změnila podle svého obrazu, takže se přesně neví, k čemu všemu bude sloužit. Spekuluje se však o špionážních misích a vynášení experimentálních vojenských technologií na oběžnou dráhu Země. X-37 tak bude vůbec první armádní raketoplán na světě. Na své mise ho však plánuje využívat i NASA.

Bezpilotní miniraketa bude dělat mnoho prací, které dodnes dělali jeho starší příbuzní s pilotem a posádkou, riskující svůj život. Například dodávat zásoby na mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Přesná částka za vývoj raketoplánu není známá. Řádově ale spolkl už stovky milionů dolarů.

Fotogalerie
3 fotografie

První byl BURAN

První let raketoplánu X-37 mimo atmosféru Země je naplánovaný na 19. dubna. Zkoušky v atmosféře přitom probíhají už čtyři roky a teprve teď se stroj doladil a je připraven opustit planetu. Daleko ze Země ale neodletí. Je totiž určen výhradně pro práci na oběžné dráze, kde vydrží v pohotovosti až 21 dnů. Pak se musí vrátit zpět.

Výhodou X-37 je, že neskončí náhodně někde uprostřed oceánu, ale zcela sám přistane na letišti. Sice to vypadá, že vesmírný letoun bez posádky X-37 je horká novinka a první svého druhu. Není to ale tak. Už v roce 1988 představilo Rusko raketoplán BURAN, který uměl létat i bez pilotů. Do vesmíru však vzlétl pouze jednou, pak byl z fi nančních důvodů jeho další vývoj pozastaven.

Raketoplán X-37

Délka 8,38 metru
Rozpětí křídel 4,6 metru
Výška 2,9 metru
Váha s nákladem 5 tun
První let 19. dubna 2010