Původně byl přitom letový klid prodloužen jen do sobotní šesté hodiny večerní. "Je to klimatická změna, se kterou se špatně pracuje," uvedla Lagronová.

Posun termínu byl učiněn na základě informací od meteorologů a evropského řízení letové provozu Eurocontrol. Další jednání krizového štábu by mělo být zítra dopoledne.

Pražské letiště zrušilo 300 příletů a odletů

Na Ruzyni panuje podle Lagronové klid. "Nějací pasažéři se po hale pohybují, ale je to minimum," popsala ráno situaci mluvčí.

V pátek Ruzyně zrušila přes 300 příletů a odletů. V celé Evropě bylo kvůli sopečnému popelu v ovzduší zrušeno na 60 procent z 28 tisíc letů.

Letový klid nad svým územím prodlužují i další země. Nejméně do osmé hodiny večer se nebude létat nad Velkou Británií, Belgií a Švýcarskem, do 14 hodiny platí letový klid nad Německem.

Vzdušný prostor uzavřelo i Polsko, které po celý víkend drží smutek. Na tryznu za oběti leteckého neštěstí a pohřeb prezidenta Lecha Kaczynského přitom míří delegace z celého světa.

Největší narušení letecké dopravy

Obrovský mrak prachu a popela, který vychrlila sopka na Islandu, způsobil podle agentury Reuters největší chaos v letecké dopravě od 11. září 2001, kdy teroristé unesli americká civilní letadla a použili je k útoku na New York a Washington. Tehdy byl na tři dny uzavřen americký vzdušný prostor a evropské aerolinky musely zrušit všechny transatlantické lety.

"Myslím, že Evropa zažívá pravděpodobně největší narušení letecké dopravy od 11. září. Co se týče uzavření vzdušného prostoru, je situace dokonce horší než tenkrát," prohlásil podle Reuters mluvčí britského úřadu pro civilní leteckou dopravu.

Mrak přešel přes Česko dále na východ

Klid na evropském nebi nemusí skončit s víkendem. Irská nízkonákladová společnost Ryanair podle Reuters oznámila, že zruší všechny lety z a do severní Evropy až do pondělního odpoledne. Sopečný prach ohrožuje bezpečnost leteckého provozu kvůli snížené viditelnosti a riziku poškození proudových motorů.

Meteorologové v pátek varovali, že mimořádný stav může trvat do dnešního odpoledne. Podle aktuálních zpráv už ale hlavní část oblaku prachu přešla přes Česko nad Rakousko a Maďarsko.

Řízení letového provozu uzavřelo český vzdušný prostor v pátek ve 13 hodin. Ruzyně zavřela "brány" už o hodinu dříve. Pražské letiště muselo v pátek zrušit přes 180 odletů a stejný počet příletů. Pokud se uzávěra protáhne na celý dnešek, zruší se dalších 162 odletů a 156 příletů.

Cestující nabízí výměnu letenky a nebo vám vrátí peníze

České aerolinie, stejně jako další společnosti, nabízejí změnu letenky na jiné datum, případně vracejí žadatelům peníze. Firma v pátek odhadovala škody na desítky milionů korun.

Část lidí přitom zvolila jako alternativu železnici, dráhy hlásily nárůst zájmu o mezinárodní jízdenky v řádech desítek procent, některé vlaky už jsou vyprodané.