Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemětřesení v Číně: Již nejméně 1144 obětí

Autor: ČTK, pal - 
16. dubna 2010
20:52

Středeční silné zemětřesení v západní Číně si podle posledních oficiálních údajů vyžádalo nejméně 1144 obětí a více než 11.000 zraněných! Stále se pohřešuje 417 lidí.

Otřesy půdy zabíjely nejen v provincii Čching-chaj, kde měly epicentrum, 65 mrtvých je hlášeno i v sousedním S'čchuanu, který byl postižen katastrofálním zemětřesením již v roce 2008.

Mniši v klášteře nad městem Ťie-ku připravují podle agentury AP zpopelnění několika stovek obětí na sobotní ráno. Tradiční pohřeb, kdy jsou těla rozsekána na kusy a ponechána napospas supům, není vzhledem k počtu mrtvých možný. Čínská televize informovala o záchraně třináctileté tibetské dívky. V troskách zhrouceného hotelu ji nalezl záchranářský pes, velký kus betonu, který jí pravděpodobně zachránil život, pak záchranáři odstranili za pomoci jeřábu.

Epicentrum středečních záchvěvů bylo lokalizováno nedaleko hranice provincie Čching-chaj a Tibetu. Podle amerického geologického ústavu USGS mělo zemětřesení sílu 6,9 stupně Richterovy škály, čínské úřady jeho sílu vyhodnotily na 7,1 stupně. V postižené prefektuře Jü-šu se v důsledku otřesů zřítilo 15.000 budov a na 100.000 osob se ocitlo bez přístřeší, informovala agentura Nová Čína.

Záchranářům se z trosek údajně podařilo vyprostit více než tisíc živých lidí. Těm, kteří pod sutinami ještě zůstávají, ale záchranné týmy vzhledem k postupu času a mrazivému počasí velké šance na přežití nedávají. Teploty v noci klesají pod bod mrazu, někteří lidé se před zimou ukrývají ve stanech či v autech.

petr1111j ( 16. dubna 2010 22:28 )

kecalkove pleskací, zkuste se poučit http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg a pak hned na kurz gramatiky českého jazyka, slušného chování, etiky a pokud nekde zavedou kurzy inteligence, tak hned opakovaně

jos54 ( 16. dubna 2010 22:14 )

samozřejmě není čínská, tudíž lze zpochybnit i fotku - kdoví odkud ji redakce vyhrabala.

Zobrazit celou diskusi