Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

VIDEO: Polsko proplakalo celou noc

Autor: jos, ČTK, Fakt.pl, hto, Petr Šour - 
17. dubna 2010
05:00

Poslední noc před největší smuteční akcí v dějinách Polska a Blesk byl u toho. Na varšavském náměstí Maršála  Piłsudského, kde dnes proběhne poslední rozloučení s 96 obětmi letecké katastrofy u Smolenska, ještě po půlnoci stále desítky řemeslníků dokončovaly poslední úpravy. Byl vybudován 30 metrů dlouhý oltář a instalovány fotografie všech obětí.

Video  Polské přípravy na pohřeb nejvyšších státních činitelů  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Teplota klesla k nule, v ostrém větru se okolo střeženého náměstí potulovaly jen hrstky zvědavců. Na náměstí už byl postaven 30 metrů dlouhý oltář, za který byly po stranách velkého bílého papežského kříže uloženy fotografie všech 96 obětí katastrofy, která převrátila život v Polsku naruby.

K impozantnímu oltáři budou mít přístup jen nejbližší příbuzní obětí a speciální hosté. Pro ně byl před oltářem vybudován speciální prostor zastavěný jednotnými židlemi. Po pravé i levé straně oltáře zasednou oficiální hosté z řad přestavitelů polské politiky, varšavské radnice a desítky zahraničních hostů. Ti z obyčejných poutníků, kteří budou mít to štěstí a probijí se na dopoledne náměstí mohou zaujmout místa v dalších sektorech vedle a před sochou neznámého vojína.

Jen o několik desítek metrů od náměstí Maršála Piłsudského to ale stále žilo. I přes pozdní noční hodinu. Poláci tam stáli dlouhou frontu, aby se mohli v prezidentském paláci rozloučit s prezidentem Lechem Kaczyńskim a jeho manželkou Marií, kteří rovněž zahynuli po pádu tupoleva. „Je to naše vlastenecká povinnost,“ říkají a je vidět, že to tak opravdu cítí. Když si vystáli několikahodinovou frontu, spěchali rychle domů, aby ještě něco naspali. Vždyť dnes je čeká na náměstí Maršála Piłsudského opravdu dlouhý a těžký den…

Mrak sopečného popela zkomplikoval přípravy na smuteční ceremonie za 96 obětí leteckého neštěstí v Polsku. Bylo uzavřeno i letiště v Krakově, kde by měla přistát většina zahraničních delegací.

Program pohřbu:

Sobota

12:00 - Rozeznějí se zvony kostelů a bude zahájen státní smuteční obřad za oběti tragédie. Na náměstí Maršála Józefa Pilsudského jsou rozmístěny fotografie všech zemřelých. Kromě nejbližších příbuzných na pohřbu budou i nejvyšší představitelé země a hosté ze zahraničí. Očekává se více než sto delegací z celého světa.

Pod papežským křížem na náměstí odslouží mši papežův vyslanec kardinál Angelo Sodano. Podle polské televize ale kvůli odloženým letům kardinál Angelo Sodano nedorazí.

Podvečer - Rakve s ostatky prezidentského páru budou přemístěny do katedrály Sv. Jana Křtitele na Starém Městě, kde za Lecha Kaczyńského a jeho ženu Marii odslouží mši varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz. Po ní se u jejich rakví budou moci až do rána modlit i obyčejní lidé.

Neděle

Ráno - Ostatky prezidentského páru budou převezeny do Krakova.

V Mariánském kostele na Starém Rynku odslouží kardinál Sodano smuteční bohoslužbu. Předseda Sejmu a prozatímní nástupce prezidenta země Bronislaw Komorowski pronese projev. Po mši si hosté, mezi kterými nemají chybět prezidenti USA a Ruska, Barack Obama a Dmitrij Medveděv,
vyslechnou koncert Berlínských filharmoniků.

Smuteční průvod, ve kterém budou jen příbuzní prezidenta, jeho manželky a nejvýznamnější představitelé Polska, se vydá na královský hrad Wawel.

Pohřbu se neúčastní matka Lecha Kaczyńského, protože je v těžkém zdravotním stavu v nemocnici a o smrti svého syna neví, a ani dcera Marta.  

Ostatky prezidentského páru budou uloženy v sarkofágu z onyxu krémové barvy do předsíně krypty obnovitele polské státnosti a pozdějšího autokratického vládce země maršála Józefa Pilsudského. V okamžiku, kdy budou rakve ukládány do sarkofágu, zazní 21 dělostřeleckých salv.

PRŮBĚH SMUTEČNÍCH UDÁLOSTÍ BUDEME SLEDOVAT ONLINE. SLEDUJTE BLESK.CZ!

najka ( 17. dubna 2010 09:46 )

Je to tragédie, kterou nelze vymazat, ale jak dlouho jí to chtějí zatajovat, pokud je její myšlení (snad) v pořádku? Když jí nevolá už týden... ?

Zobrazit celou diskusi