Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polský prezidentský pár: Nerozdělila je ani smrt!

Autor: tch - 
16. dubna 2010
05:00

Polský prezidentský pár Maria (†66) a Lech (†60) Kaczyńští bude v neděli uložen do společného sarkofágu. Má být umístěn po levé straně pod věží Stříbrných zvonů na krakovském hradě Wawel.

Sarkofág bude vyroben z alabastru, který je speciálně upraven tak, aby barevně ladil s vybavením a stěnami krypty. Dvojitý sarkofág má mít 170 cm na šířku a vysoký bude 250 cm. Na jeho výrobě se nyní pracuje dnem i nocí.

Vdovy žalem omdlévaly u rakví!

Na varšavském letišti včera přistávaly rakve s pozůstalými letecké katastrofy. Odehrávaly se zde dramatické scény, kdy se přišli pozůstalí se svými blízkými rozloučit. Někteří neunesli bolest a omdlévali žalem.

Jak budou vypadat dny smutku? Jisté už je, že v sobotu v poledne se ve Varšavě uskuteční smuteční obřad za 96 obětí. Na náměstí Maršála Józefa Pilsudského ale nevystaví rakve s oběťmi, ale pouze jejich fotografie.

Po přečtení jmen zesnulých se bude konat mše. Od sobotního večera až do nedělního rána budou rakve s ostatky manželů Lecha (†60) a Marie (†66) Kaczyńských ve varšavské katedrále sv. Jana Křtitele. V neděli letadlo přepraví těla prezidentského páru do Krakova. Zde se v Mariánském kostele na Hlavním Rynku uskuteční pohřeb, jehož se zúčastní desítky hlav států. Z ČR pojedou asi dvě delegace. Jedna poletí v sobotu do Varšavy. Druhá, ve které bude prezident Václav Klaus, zamíří v neděli do Krakova. V obou městech byla na víkend vyhlášená prohibice. Vzdát hold manželům Kaczyńským přijíždějí lidé z celého Polska. Ve frontě, která se klikatí po okolí prezidentského paláce, stojí až 13 hodin.

(Zdroj: Fakt.pl)

1946 ( 16. dubna 2010 15:57 )

Rozhodla dcera a bratr prezidenta.

1946 ( 16. dubna 2010 15:57 )

ostatní, letušky, piloti? Ti budou pohřbeni kde? Neskutená nabubřelost.

rezacek ( 16. dubna 2010 14:14 )

Jednou tam ale pohřbí Paroubka.

smrk ( 16. dubna 2010 13:55 )

Já si myslím, že postupem času až to všechno utichne, tak je potichu pohřbí někde jinde - podle mne to žádný zázrak a vyjímečný člověk nebyl, aby musel bít pochován vedle polských králů.

sibuna ( 16. dubna 2010 10:48 )

Asi by ti měl někdo říct,že prezidentský pár si o svém posledním odpočinku nerozhodl sám! Někdo to udělal za ně,ale i já si myslím,že tato volba není zrovna to nejlepší .....

Zobrazit celou diskusi