„Naštěstí se dostala k lékařům včas,“ dodala s nadějí. Život Fialové zachránila včasným převozem její kolegyně Dana Batulková (52). Když se Květě udělalo špatně, odvezla ji sama do nemocnice.

Vedle infarktu zjistili lékaři v IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny), že herečka krvácí do břicha. Museli ji rychle operovat. Šlo o vteřiny. „Máma toho má moc, vůbec se nešetří,“ postěžovala si Blesku Zuzana, která má o maminku velký strach. Loni zemřel její otec, režisér Pavel Háša (†80), a tak má už jenom ji.

Před devíti měsíci měla Květa Fialová podobné problémy jako nyní. Napřed musela být hospitalizovaná při dovolené ve Španělsku a pak skončila v nemocnici v pražské Krči kvůli srdeční slabosti a přidala se i plicní embolie. Herečka tehdy v žertu říkala, že miluje všechny své nemoci. Určitě ale nepočítala s tím, že zdravotní problémy udeří tak brzy znovu.

Už v pátek musela Květa Fialová odříct představení Fialové Květy štěstí v pražském Rokoku. Bylo jí moc špatně, ale k doktorovi odmítala jít. Teprve druhý den, když nevolnost neustupovala, přesvědčila Batulková Květu, že musí k lékaři. Zachránila tím své kolegyni život. „Květa má takovou vlastnost, že odmítá přiznat únavu. Ale když už to jednou řekne, je to závažné natolik, že se to bez lékařské pomoci neobejde,“ míní Batulková.

Fotogalerie
1 fotografie

Květa Fialová se měla už příští týden radovat na křtu nové knížky. Jmenuje se Zákony štěstí a mluví v ní nejen sama herečka, ale taky její zachránkyně Dana Batulková.

V knize vzpomíná Dana na časté okamžiky, kdy šlo Květě o život. Zažila jich během společného účinkování několik a vždy se o kamarádku chvěla strachem. Fialová byla totiž v péči lékařů v nemocnicích velice často. O Daně Batulkové dodnes tvrdí, že je její anděl strážný. „Vždycky, když měla zásadní zdravotní kolaps, objevila jsem se vedle ní. Poprvé u Květy na chalupě, podruhé při práci ve Žďáru nad Sázavou. Po prvním selhání se o ni manžel moc bál. Jenže Květa ho přelstila a tvrdila mu, že na zájezdy jezdí jen kousek za Prahu,“ dodala Batulková.

Jinak je ale Fialová ukázněná pacientka, která lékaře poslouchá a věří jim. I nyní, v těžkých chvílích po infarktu a operaci břicha, kdy je osud herečky plně v rukou doktorů.