„V rozhovoru pro jeden časopis jsem řekla, že si myslím, že Jiří Paroubek svou podporu Kaplického knihovně vyjádřil ze zištných důvodů, aby si nahnal politické body. S tímhle názorem ale Eliška nesouhlasí,“ odhalila důvod sporu Špátová.

Fotogalerie
7 fotografií

„Já si o Olze myslím, že je velmi talentovaná režisérka a že jsme spolu natočily skvělý film. Tím ale naše společná cesta končí. Každá teď půjdeme vlastní cestou a budeme mít své vlastní názory,“ diplomaticky popsala svár Kaplická. Ta Blesk.cz poskytla navíc exkluzivní rozhovor.

Eliško, jste smutná?

Právě teď? Ne. Jsem šťastná. Jsem šťastná ze své krásné dcery. A také z toho, že jsme dokončili film Oko nad Prahou, ze kterého by měl Johan radost.

Ale stane se Vám někdy, že jste smutná, ne?

To se stane asi každému. Ale přes všechna ta protivenství, co v životě zažívám, se vždycky jen podívám na dceru Johanku a prostě nemůžu být smutná. Johanka je největší poklad na světě. Ona tomu všemu, o co se tu snažíme, dává ohromný smysl.


Film Oko nad Prahou je v mnoha momentech velmi dojemný. Vzpomenete si, jak jste reagovala, když jste ho viděla poprvé celý?

Víte, já na tom filmu pracovala dost dlouho a viděla jsem ho tolikrát, takže si ani nepamatuju, kdy to bylo poprvé. Určitě jsem si ale říkala, že by se ten film Johanovi líbil. A samozřejmě, že pokaždé, když vidím některé záběry z toho filmu, tak se dojmu.

Olga Špátová přiznala, že do filmu chtěla dát i některé záběry, které jste tam vy dát nechtěla. Proč?

Přišlo mi, že jde o záběry natolik intimní a soukromé, že by je někteří lidé prostě vidět neměli. Navíc mi přišlo, že nejsou ani pro příběh tolik důležité.


A jak to nakonec dopadlo?

Myslím, že jsme s Olgou našly kompromis a že se současnou podobou filmu jsme obě spokojené.


Váš další spor se týká vztahu Jiřího Paroubka ke knihovně. Olga Špátová řekla, že je to z jeho strany jen politický kalkul.

To si já rozhodně nemyslím. Jiří Paroubek se za knihovnu postavil v době, kdy do ní všichni ostatní kopali. A že to myslí vážně, potvrdil tím, že postavení Kaplického knihovny prosadil jako bod volebního programu sociální demokracie. To mi stačí jako důkaz, že to myslí upřímně.


Jan Kaplický byl tedy sociální demokrat?

Přišlo mu logické, že když jedna politická strana se proti jeho stavbě postaví, tak že bude hledat podporu u konkurenční politické strany. To je celé.


Prý jste ale přítelkyně s Petrou Paroubkovou.

Ano, to je pravda. Často si voláme. Ale rozhodně se nebavíme o politice. Naším hlavním tématem jsou naše děti.

Jak máte Petru Paroubkovou uloženou v mobilu?

Jako Petru Paroubkovou. Musím ji tam mít celým jménem, protože mám ještě jednu kamarádku Petru, a to by se mi holky určitě pletly.


Ve filmu Oko nad Prahou je vidět návrh domu, který Jan Kaplický navrhl pro svého syna Josefa. Navrhl nějaký dům i pro Vás?

Ano. Existuje návrh vily E. Je to takové háďátko, ve tvaru malého písmene E. Nádherný dům.

Máte pro něj už místo, kde by stál?

Nemám. Tenhle dům by mohl stát kdekoliv na světě.


Kde v současnosti žijete? V Česku nebo v Anglii?

Doma se cítím v Česku, ale protože stále ještě není vyřešené dědické řízení, tak musím hodně pobývat i v Anglii. Je to dost vyčerpávající.


Kaplického knihovna asi v nejbližších letech stát nebude. Co jiné jeho projekty?

Velkým projektem je muzeum Ferrari v Itálii. Tam už začátek stavby posvětil pan farář, tak snad se to dostaví. Ale i tam byly velké tlaky, aby takovou stavbu dělal někdo z Itálie. Ale nakonec to dobře dopadlo. V Česku se dokončuje jeden rodinný dům v pražském Braníku, další rodinný dům by mohl stát v Brně. A u Konopiště by mělo vyrůst golfové hřiště s budovami od Johana a také pár obytných budov. Tak snad, když je to soukromý projekt, tak to bude dřív hotové, než ty veřejné projekty. Mezi ty patří i velký veřejný projekt v Českých Budějovicích.


Kdyby se Národní knihovna nakonec přece jen postavila a vy byste do ní měla dát jedinou knihu z těch všech, které máte, jaká by to byla?

Rozhodně kniha Album od Jana Kaplického. Je stejně úžasná, jako jeho návrh knihovny.

543850:gallery:true:true