Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kaczyński: Začínal jako herec, zemřel jako prezident

Autor: pet, šim, INT, shp - 
10. dubna 2010
17:52

„My dva, jen my dva dobudeme celou zem,“ zpívali v 60. letech kluci Jacek a Placek v polské pohádce O dvou, kteří ukradli Měsíc. Málokdo tehdy tušil, kolik proroctví je v této písni. Po 43 letech představitelé malých darebů, jednovaječná dvojčata Jaroslaw a Lech Kaczynští ovládli Polsko - Lech se stal prezidentem a Jaroslaw premiérem. Jejich životní příběh byl jako z pohádky, jenže z pohádky s velmi smutným koncem. Lech dnes ráno v 8:55 zahynul v troskách prezidentského letadla a bratr Jaroslaw ho v žalu oplakává….

Lech a Jaroslav, Dva, co ukradli měsíc

Lech Aleksander Kaczynski se narodil 18. června 1949 pár minut po jednovaječném bratrovi Jaroslawovi ve varšavské čtvrti Žoliborz do rodiny zasloužilých bojovníků za nezávislé Polsko. Oba bratři byli vychováni v duchu tradičních patriotických a křesťanských hodnot. Do povědomí veřejnosti se dostali ve dvanácti letech, v dětském filmu „Dva, co ukradli měsíc“, který byl natočen v roce 1962 podle slavné knížky Kornela Makuszynského. Viděl ho snad každý Polák. Děj se zakládá na tom, že navlas stejná dvojčata páchají alotria a využívají toho, že nejsou k rozeznání.

Bratři provokatéři - šerifové

Oba získali titul doktora práv, oba se od mládí angažovali v opozičním hnutí, za výjimečného stavu v roce 1981 se mladší z nich ocitl ve vězení. V roce 1990 dvojčata kvůli názorovým střetům s Lechem Walesou opustila řady Solidarity. Jádrem neshod byla vize tzv. „tlusté čáry“ za minulostí. Bratři Kaczynští si na truc založili vlastní stranu Dohoda střed, čímž si vykoledovali obvinění ze štěpení pravice a přezdívku „šerifové“. Nehodlali totiž opustit své požadavky lustrace a zúčtování s minulým režimem.

V 2001 pak založili stranu Právo a spravedlnost (PiS). Dva roky jí šéfoval Lech a když se stal primátorem Varšavy, bratr ho zastoupil. Oba se hlásili k morálnímu žebříčku hodnot a k tradiční katolické církvi se vším všudy - se zákazem potratů i v případě ohrožení života matky, eutanázie, bojem proti registrovanému partnerství a legalizaci měkkých drog - chtěli znovu znovu otevřít diskuzi o obnovení trestu smrti.

Byli terčem posměšků

Dlouhé roky byli bratři Kaczynští terčem posměchu sdělovacích prostředků. Jako příklad lze uvést satirický článek v německém Die Tageszeitung, který polského prezidenta nazval bramborou a navíc si utahoval z jeho výšky, vzhledu a bydlení staršího bratra s matkou. Lecha  se to dotklo natolik, že tehdy odvolal důležitou schůzku s francouzským prezidentem a německou kancléřkou.

Dva, co ukradli měsíc

Darebáci Jacek a Placek se narodili ve vesničce Zapiecek chudým rodičům. Dvojčata byla pěkní chuligáni, prolhaní a líní. A proto neustále dumali, jak to udělat, aby nemuseli vůbec pracovat. Nakonec na to přišli - ukradnou z nebe Měsíc a prodají ho! Určitě za něj strží tolik, aby už nikdy nemuseli na práci ani pomyslet - stačí si jen vyčíhat místo, kdy bude nejníž a bude lehké ho polapit. Kluci se tedy vydali takové místo hledat. Po dlouhém putování a mnohých těžkostech se jim opravdu podařilo chytit Měsíc do sítě, ale k jejich velkému překvapení tím potíže neskončily. Právě naopak - hochy zajali zlí loupežníci a oni stěží vyvázli se zdravou kůží. I měsíc jim ze sítí vyklouznul a jim zůstaly jen prázdné ruce... Jak se ale na správnou pohádku sluší a patří, i tahle má dobrý konec - Jacek a Placek se zastyděli za své chování a polepšení se vrátili domů, k rodičům, kterým začali se vším pomáhat. Dokonce se práce stala jejich nejmilejším koníčkem.

Zdroj: www.fdb.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anasyi ( 11. dubna 2010 22:39 )

majojo

majojo ( 11. dubna 2010 10:18 )

Stejně si myslím, že někomu museli strašně vadit.

alenam ( 11. dubna 2010 02:41 )

Kdyby to letadlo bylo plné obyčejných lidí, tak by to byla větší tragédie.

pobourena ( 10. dubna 2010 23:07 )

Za chvíli jich bude plný svět. No, bohužel to nic nemění na tom, že to je tragédie a byla by i kdyby to bylo letadlo plné obyčejných lidí. Kdyby to byla situace na vtipkování, tak by mě napadlo, že naše země takové štěstí nemá...naši politici hromadně nelítají. Je pravda, že tohle člověk asi vnímá víc, než kdyby se to přihodilo na druhém konci světa, přeci jen to byli sousedé a máme i určitou společnou historii. Prostě škoda těch životů...

akrapaz ( 10. dubna 2010 19:00 )

a už jen proto, že letadlo bylo ruské výroby

Zobrazit celou diskusi