Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prokletá Katyň: Znovu 'zabila' polskou elitu

Nova katyňská tragédie, tak Polsko začalo nazývat letecké neštěstí, při němž v sobotu zahynul polský prezident Lech Kaczyński a vrcholní představitelé Polska
Nova katyňská tragédie, tak Polsko začalo nazývat letecké neštěstí, při němž v sobotu zahynul polský prezident Lech Kaczyński a vrcholní představitelé Polska  (Autor: wikipedia.org, ČTK)
Autor: hto, ČTK - 
10. dubna 2010
12:15

Lech Kaczyński a další představitelé Polska se letěli poklonit obětem Katyňského masakru, ke kterému došlo během druhé světové války. Během přistání však letadlo havarovalo a vrcholní představitelé státu zahynuli.

Když bylo Polsko v roce 1939 přepadeno Německem a následně Sovětským svazem, bylo i rozděleno mezi obě mocnosti podle tajných dohod. Sověti kromě zisku nového území zajali i přibližně 15 000 válečných zajatců, převážně důstojníků a 10 000 příslušníků polské inteligence. Zajatce uvěznili v nelidských podmínkách v koncentračních táborech.

Sovětské vrchní velení se časem rozhodlo pro úplnou likvidaci svých polských zajatců, kteří byli většinou protisovětského myšlení. Sovětský vůdce Josif Stalin, šéf sovětské diplomacie Vjačeslav Molotov a další členové tehdejšího moskevského vedení podepsali rozkaz k popravě polských zajatců. Seznamy zajatců připravil Lavrentij Berija, tehdejší šéf ministerstva vnitra. Celkem stalinská policie NKVD postřílela v katyňském lese, v Charkově a na dalších místech na 22.000 Poláků. Mezi oběťmi masakru jsou podle historiků i přibližně tři stovky Čechů.

Katyň jako symbol

O masových popravách se veřejnost dozvěděla již během války v roce 1943, kdy masové hroby objevili nacisté, kteří je použili ve své protibolševické propagandě. Sovětský svaz se od Katyně distancoval a naopak tvrdil, že za zločinem stojí nacisté. Na tomto tvrzení trval až do roku 1990, kdy Rusko oficiálně přiznalo vinu, kterou však podle něj nese tehdejší sovětské vrchní velení.

Již od roku 1943 je Katyň symbolem celého masového vraždění a ovliňuje polsko ruské vztahy až do dnešních dní. Po sobotní tragédii, ke které došlo 70 let po masovém vraždění, je Katyň pro Poláky znovu místem strašné tragédie. Paradoxně je opět připravila o značnou část inteligence a duchovní elity. Více než kdy dřív bude Katyňský les chápán jako místo, které přináší Polsku jen neštěstí.

Při Katyňském masakru zahynuly desetitisíce Poláků, především důstojníků a inteligence Při Katyňském masakru zahynuly desetitisíce Poláků, především důstojníků a inteligence | wikipedia.org

bara ( 11. dubna 2010 14:11 )

jo, vysoké tatry taky znám - máš pravdu, tak je hodně Čechů.. Např. ve Smokovci, Vyšných Hágách, Poliance - všude, kde jsou léčebné pavilony, tak všude ještě v osmdesátých letech bývalo Čechů a Češek - jejda, hafo!! ) Jak to byl lékař odborník, kapacit,a nebo sestra s diplomem či rehabilitační - prostě odborníci - samí Češi. Hele, vím co povídám, jeden řas tam jako lékař byl i můj příbuzný ..) (dědeček )

alenam ( 11. dubna 2010 01:48 )

Ty zasranej Čobole, ty seš tutově jeden z těch přiblblíků, kterej by ve svý slavný vlasti chcípnul hlady, a radši nás tu vyžírá. Zbal si tu svojí nevymáchanou hubu, mozek s nulovejma znalostma o čemkoliv a to tvoje IQ tykve a táhni mezi ostatní Čoboly do tý vaší Čobolárny.

frko ( 11. dubna 2010 00:31 )

Počúvaj, ty zasratý český úbožiak. Keď sa pozrieš do histórie a nie tak dávnej,tak vy česi ste dojebali čo sa len dalo. Prečo ste ušli posratí z hraníc keď ste tam mali vybudované také opevnenia. Keby ste neboli posratí ušli tak Hitler by sa k vám nikdy nedostal. Ani strieľať ste nikdy nevedeli. Chceli ste zlikvidovať Hiedricha a Kubiš bol posratý lebo navedel narábať so samopalom,preto musel Gabčík - Slovák hodiť granát aby zachránil situáciu. Najviac udavačov bolo v Prahe. Skupinu Antropoid,ktorá likvidovala Heidricha kto udal ? Čech. Najväčší udavač u vás bol Július Fučík. Slovensko je jediná krajina,do ktorej prišiel komuniznus od západu - od vás, pretože voľby v 1946 - tom roku na Slovensku vyhrala sociálna demokracia a nie zasratí komouši ako u vás aj s tým vaším zasratým Gottvaldom V roku 1944 vzniklo na Slovensku SNP vďaka čomu po vojne Československo nebolo zaradené medzi porazené krajiny,ale medzi víťazné a to zas len vďaka Slovákom na čom ste sa vy priživili. Ano v jednom máš pravdu každý bača bol partizán. A dnes je každý partizám u nás bača a keď prídete u nás na salaš tak vám každý ten bača naleje takej žinčice čo z nej budete ešte týždeň srať po celom václavskom námestí.Ak sú podľa teba Slováci ,,fašouni a udavači,, tak načo tu leziete na Slovensko,veď sú Vás plné Tatry. Ani tam sa neviete správať. Každú chvíľu tam nejakej soudruh ,,žařve,, Aj Becherovku ste Slovákom ukradli a privlastnili ste si jej značku a tvárite sa že o tom neviete . Osobne som rád,že sme samostatný štát. Dosť bolo Prahy aj keď tam ostala zo Slovenska jedna pamiatka - Metro. Ano metro je slovenské,lebo to postavili Slováci. Som zvedavý ,kedy vy za to niečo postavíte na Slovensku. Asi nikdy nič. Nebo asi ,,hovno,, lebo vy nemáte ,,zlatí českí ruce,, ale máte ,,tulení nemoc,, Howgh!

Shelby16 ( 10. dubna 2010 22:56 )

Letadlo TU-154 bylo navrženo pro letišní dráhy dlouhé min. 2400 m, letiště v Severnyj bylo dlouhé jen 1600 m a dalo se na něm přistát na hranici možností, ale jen za normální viditelnosti. V husté mlze a bez nejmodernějšího naváděcího zařizení, které postrádalo jak to malé letiště, tak i to zastaralé letadlo, by bylo spíše zázrak, kdyby se pilotovy v té mlze podařilo na tu krátkou dráhu trefit. Zřejmě byl pod tlakem těch generálů a vedení a nařídili mu rozkazem stůj co stůj na letišti přistát, aby nezmeškali ceremonii. Jsem naprosto přesvědčená, že kdyby pilot neuposlechl rozkazů ze zhora a doletěl do Moskvy nebo to otočil na Minsk a zachránil jim životy - nikdo by to z té garnitury neocenil a za "zbabělost" by 100% vyfasoval vyhazov ! Za katastrofu může ten, kdo vydal příkaz pilotovy přistát. Takže nevidím v tom žádný osud, jen lidskou hloupost a nedochvilnost někoho ze zhora, za kterou zbytečně zaplatili všichni !

bara ( 10. dubna 2010 22:18 )

normáoní shoda, nic neobvykého - těch různých náhod a shod je v životě hodně...nevidím v tom nic záhadného.

Zobrazit celou diskusi