Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velká Británie: Facebookem nahánějí mládež k volbám

Facebook je masmédium s vlivem na veřejnost. Britská volební komise si je toho vědoma.
Facebook je masmédium s vlivem na veřejnost. Britská volební komise si je toho vědoma.  (Autor: sita)
Autor: hto, ČTK - 
10. dubna 2010
08:55

Úřady ve Velké Británii prostřednictvím internetové komunikační sítě Facebook se snaží přesvědčit mladé Brity a Britky, aby šli volit. Pro britskou mládež je však typické, že k volbám chodí nejméně v Evropě.

Mladým lidem, kteří se připojí na Facebook, uvítá dotaz, zda jsou zaregistrováni k volbám. Jestliže odpoví "ne", budou přesměrováni na internetovou stránku volební komise, kde se mohou zaregistrovat.

Britská volební komise se vždy snažila prostřednictvím masmédií přesvědčit občany, aby se nechali registrovat k volbám. V roce 2005, kdy proběhly poslední parlamentní volby, však ještě internetové sociální sítě ještě neexistovaly. Ve Velké Británii užívá Facebook kolem 23 milionů Britů všech věkových skupin a nejen volební komisi je jasné, že pomocí Facebooku lze oslovit srovnatelně stejně potencionálních voličů, jako před pěti lety dokázala televize. Facebook je navíc oblíbený obvzlášť mezi mladými lidmi, kteří současně chodí k volbám nejméně.

Podle Petera Kellnera z ústavu pro výzkum veřejného mínění YouGov chodí Britové obvykle volit až ke druhým nebo třetím parlamentním volbám poté, co se stanou v 18 letech voliči. Při minulých volbách v roce 2005 volilo jen 37 procent Britů věkové kategorie 18 až 24 let. Při předcházejících volbách v roce 2001 to bylo 37 procent. Celková volební účast byla naposledy 61 procent.

Volby plánované na 6. května jsou podle průzkumů zatím nejvyrovnanější za posledních 20 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi