Dojemný a hluboký příběh pana Hromádky, který se nesmí kvůli ruským úřadům a svévoli matky vídat se svou pětiletou dcerou Annou. Aničku unesla před takřka dvěma lety do Ruska její ruská matka Olga.

Ruský prezident Medveděv, který v Praze bojuje za světový mír, si na pana Hromádku zřejmě nepamatuje. Dostal však od něj několik dopisů.

„Pan prezident Medvěděv i ministr zahraničí Lavrov o Aničce vědí, napsal jsem jim několik dopisů, ve kterých jsem je prosil, aby mi umožnili vidět dceru,“ svěřil se Blesku.cz pan Zdeněk Hromádka, počítačový specialista.

V dopisech český otec ruského prezidenta prosí, aby respektoval právo pětileté české holčičky na oba rodiče. Ruská strana odmítá udělit panu Hromádkovi i vízum, aby mohl jet za unesenou dcerou. Malá Anna má od ruských úřadů zákaz opustit území Ruska.

"Miluji svou dceru a přitom s ní nemohu být. Přitom mám Aničku předběžným opatřením pravomocně svěřenu do péče,“ říká pan Hromádka.

Matka dceru Annu (která se narodila v pražské Thomayerově nemocnici a žila v Praze) odvezla krátce poté, co se dozvěděla výsledky znaleckých posudků na svou osobu. Na základě těchto expertýz české soudy svěřily dítě do péče otce.

"V Rusku nejsou dodržována práva dětí. Rádi by byli partnery demokratických zemí, ale sami odpovědnost nepřipouštějí. Nepodepsali ani Haagskou úmluvu o mezinárodních únosech dětí, podle které by Anička byla dávno doma," zoufá si pan Hromádka.

Svou dceru viděl naposled loni o Vánocích, když jí do Ruska převezl dárky. Předtím ji v Petrohradě navštívil 10x, matka mu ale nikdy nedovolila, aby byl s dcerou o samotě, a 3x mu ji neukázala vůbec.

Zatímco v Praze počítají dva superprezidenti jaderné hlavice, pan Hromádka na internetových stránkách http://anicka.ic.cz/ odpočítává vteřiny od okamžiku, kdy přišel o dceru: 1 rok, 11 měsíců, 27 dní…

Fotogalerie
3 fotografie