„Když pak odjel rehabilitovat do Kladrub, bavil celé osazenstvo. Každému dodával dobrou náladu, byl úžasný, a přitom mu jistě bylo v duši těžko,“ zavzpomínala pro Blesk jedna z místních zdravotních sester.

Herci na zesnulého Koníčka často zavzpomínají

Taky herečka Květa Fialová (80) na Josefa Koníčka nemůže zapomenout. „Znali jsme se dlouho, byli jsme spolu s angažmá v ABC. Hned mi padl do oka, on byla taková něžná duše,“ řekla o Koníčkovi, který zemřel v sobotu na selhání organismu, Fialová.

„Nevnucoval každému své ego, jako to většinou muži dělají, proto mi byl velice blízký.“ Květa se pak s Koníčkem setkala při natáčení slavného Limonádového Joea. „Dělal mi všechny taneční kroky pro Tornado Lou. Hlavně ten tanec na baru,“ dodala Fialová.

Díky jeho choreografii měly filmy úspěch

Stejně tak připravil Koníček všechny taneční kreace pro Jiřinu Bohdalovou ve filmu Dáma na kolejích. „Právě díky němu měl film takový úspěch a dávají ho dodnes,“ míní Bohdalová (78).

Na zesnulého přítele nemůže zapomenout ani zpěvák Richard Adam (79). „Dlouhá léta jsme spolupracovali na choreografii pro Alhambru a Tatran Bar. Jeho nápady byly neobvyklé a nadčasové.

Rád vzpomínám na jeho Mackie Messera v podání Miloše Kopeckého, to byl slavný televizní klip, jeden z prvních,“ řekl Blesku Adam, bratranec herečky Jaroslavy Adamové. „Potkal jsem ho ještě před pár lety, to už kvůli těžké cukrovce nemohl dělat, ale stejně mu prý často volali z televize, aby jim aspoň na dálku poradil,“ dodal Adam. „Pořád byl plný elánu a chuti do života.“

Fotogalerie
1 fotografie

Hit Milenci v texaskách nazpíval někdo jiný

Nejslavnější muzikál o chmelové brigádě proslavila kromě Vladimíra Pucholta v roli zamilovaného studenta i trojice kytaristů v černém – Josef Laufer, Petr Musil a zesnulý Josef Koníček (†78). Málokdo ale ví, že slavnou píseň Milenci v texaskách nazpíval někdo jiný. A to Josef Zíma s Karlem Štědrým, kteří se ve filmu ale neobjevili.

Další zajímavostí je, že Filipova soka měl původně hrát Josef Laufer. Nakonec se ale tvůrcům zdál příliš exotický, a tak Honzu ztvárnil Miloš Zavadil. Choreograf Josef Koníček ovšem o zpěváka nechtěl přijít, nabídl mu roli kytaristy, kteří plnili úlohu jakéhosi chóru. Starci se točili ve vesnici Lounky u Roudnice na podzim roku 1963 a chmel se musel stříkat barvou, protože byl značně narezlý.