Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U popelnice našli jedovatou zmiji růžkatou

Smrtelně jedovatého hada někdo pohodil k popelnicím. Když byl lapen, vztekle se kroutil a syčel.
Smrtelně jedovatého hada někdo pohodil k popelnicím. Když byl lapen, vztekle se kroutil a syčel.  (Autor: Kateřina Moravcová)
Autor: mor - 
6. dubna 2010
07:05

U popelnic v Krajkové na Sokolovsku se povalovala obyčejná plastová krabice. Když ji jeden ze zvědavců otevřel, čekalo ho nepříjemné překvapení. Uvnitř byla zmije. A jak přivolaný odborník zjistil později, ne ledajaká. Šlo totiž o zmiji růžkatou, která je smrtelně jedovatá.

Zmije růžkatá pochází z východní Evropy a patří mezi nejjedovatějších hadů na světě. Pokud by v Krajkové někoho uštknula, mohl i zemřít „Tento kousek je navíc velmi vzácný.

Pochází z Balkánu. Nějaký hlupák se jí chtěl zbavit, tak ji dal do krabice a pohodil k popelnicím,“ řekl naštvaně zvířecí záchranář Karel Bobál, který zmiji na žádost obecního úřadu odchytil.

Zmije měřila 70 centimetrů, což je délka dospělého jedince. „Tento druh není naštěstí tak agresivní jako zmije obecná, která žije u nás. I tak je to nebezpečné zvíře,“dodal Bobál.

Zkušený chovatel, který by měl o hada zájem, se pro něj může zastavit v záchranné stanici v Tachově. „Rádi ho někomu přenecháme. U nás být dlouho nemůže,“ uzavřel záchranář.

Zachránit místní před jedovatým hadem přijel zvířecí záchranář Karel Bobál Zachránit místní před jedovatým hadem přijel zvířecí záchranář Karel Bobál | Kateřina Moravcová

adamice ( 6. dubna 2010 12:51 )

To ho ten chytrák nemohl donést ke zvěrolékaři, nebo do zoo? Co kdyby tu krabici otevřelo nějaké dítě? Ach jo, to snad není pravda !

Zobrazit celou diskusi