Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na pomlázku se ochladí, čekají se i přeháňky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ama - 
4. dubna 2010
17:50


Koledníci by se v pondělí měli tepleji obléci a pro jistotu by neměli vedle pomlázek a řehtaček zapomenout ani na deštníky. Už dnes k večeru bude podle předpovědí meteorologů ve většině České republiky pršet a i v pondělí se očekává zatažená obloha s přeháňkami.

Na Velikonoční pondělí by také mělo být o něco chladněji než dnes, vyplývá z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Zatímco dnes rtuť teploměru mnohde atakovala patnáctistupňovou hranici a někde ji i přesáhla, v pondělí se budou nejvyšší odpolední teploty pohybovat podle předpovědi mezi sedmi a 11 stupni Celsia. Bude vát čerstvý severozápadní vítr o rychlosti zhruba až 30 kilometrů za hodinu, v nárazech a na horách až 54 kilometrů za hodinu.

Na horách bude sněžit

Na horách od 900 metrů nad mořem očekávají meteorologové sněžení. Odpoledne a k večeru bude od západu mraků ubývat a srážky budou ustávat.

Pondělní teploty nebudou nikterak mimořádné, právě naopak se přiblíží průměru. Pro tento den činí podle klementinských měření 8,7 stupně Celsia.

Prakticky letní teplotu zažili lidé 5. dubna před devětačtyřiceti lety, kdy v Klementinu ukázal teploměr 22,8 stupně Celsia. Naopak nejchladněji bylo tento den v roce 1929, a to minus 5,5 stupně Celsia.

Dubnové počasí bude aprílové

Dubnové počasí v Česku zatím dostává svému pojmenování 'aprílové'. V Prazedopoledne svítilo slunce, odpoledne se už zatáhlo. V terminologii meteorologů střídala proud teplého vzduchu od jihu zvlněná studená fronta od západu. Za ní by měl do Česka proudit chladnější vzduch od severozápadu.

Od úterý by se mělo opět oteplovat. Na slunečné počasí s nejvyššími teplotami asi až 15 stupňů Celsia se lidé mohou podle předpovědi těšit ve středu. Noci ale budou naopak chladnější. Od čtvrtka by měly nejvyšší denní teploty opět o něco klesnout a má být oblačno s deštěm až do neděle.

Podle serveru idnes.cz bude uprostřed týdne skoro jasno, později na západě oblačno a ojediněle přeháňky. Noční teploty ve středu klesnou na 1 až -3 stupně, přes den se vyšplhají na 14 až 18 stupňů. Vítr zafouká jen mírně, od jihu, rychlostí 2 až 6 m za sekundu.

Jarního víkendu se nedočkáme

Ve čtvrtek se nebe znovu zatáhne, na většině území čekají meteorologové přeháňky, v Čechách nad 1000 m sněhové, na východě ale bude zpočátku polojasno. Nejnižší noční teploty zůstanou mezi 4 stupni až nulou, nejvyšší denní mezi 8 až 12 stupni, na východě bude tepleji, kolem 14 stupňů. Vítr zůstane mírný, povane od západu rychlostí 2 až 6 m.

Jak uvedl server idnes.cz tak příští víkend čekají meteorologové převážně oblačno, na většině území s přeháňkami nebo občasným deštěm. Na horách budou srážky většinou smíšené. Teploty se budou v noci výhledově pohybovat mezi 7 až 2 stupni, přes den kolem 10 až 15 stupňů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi