Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch bomby vykolejil nákladní vlak v Dagestánu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Pavel Čempěl - Ilustrační foto)
Autor: ČTK, ama - 
4. dubna 2010
11:05

Výbuch nálože umístěné na kolejích vykolejil dnes ráno nákladní vlak v Dagestánu na kavkazském jihu Ruska. Podle zpráv ruských agentur neměl útok tentokrát za následek žádné oběti ani zraněné, na rozdíl od středečních dvou bombových útoků v dagestánském Kizljaru, při nichž zahynulo deset osob.

"Nálož na kolejích explodovala krátce po čtvrté hodině ranní místního času u osady Pervomajskoje. Vykolejilo osm nákladních vagónů, nejsou mrtví ani zranění," citovala agentura Interfax zdroj z regionální bezpečnostní služby.

Bomba byla na trati vedoucí z Moskvy do Ázerbájdžánu. O dvě hodiny později tudy měl projíždět osobní vlak ze sibiřské Ťumeně do Baku. Ten se železničářům podařilo zablokovat a souprava čeká na opravu poškozeného úseku trati.Zastaven byl také osobní vlak z Baku do Rostova, protože provoz na trati byl přerušen v obou směrech, informovala agentura Ria Novosti. Podle místních železničních orgánů bude provoz na trati obnoven ještě dnes.

Vykolejený vlak podle serveru agentury Ria Novosti nevezl žádný nebezpečný náklad. Převážel dříví, štěrk, obilí a roury.

Nejdřív Moskva, pak Kizljar, a teď Pervomajskoje

Středeční teroristické útoky v Kizljaru následovaly pouhé dva dny po krvavých sebevražedných atentátech v moskevském metru, při nichž byly zabity čtyři desítky lidí a bezmála sto dalších zraněno. Podle vyšetřovatelů odpálily nálože v moskevské podzemce atentátnice, které přicestovaly právě z Dagestánu. Šlo údajně o takzvané černé vdovy, tedy vdovy po povstaleckých vůdcích ze severního Kavkazu. V tomto regionu Moskva dlouhodobě čelí aktivitám separatistů a islámských radikálů.

O vyhrocení bezpečnostní situace jednal ve čtvrtek v dagestánské metropoli Machačkale ruský prezident Dmitrij Medveděv s nejvyššími politickými a bezpečnostními představiteli ze Severokavkazského federálního okruhu. Šéf Kremlu prohlásil, že seznam opatření v boji proti terorismu musí být rozšířen, jeho metody musejí být nejen efektivní, ale i tvrdé, drsné a preventivní.

palko1961 ( 4. dubna 2010 14:48 )

tech odvetnych utoku bude pribyvat. Myslim, ze po zabitych povstalcich nezbudou jiz zadne vdovy, natoz cerne. Rusaci si to uz pohlidaji.

brahmaputra ( 4. dubna 2010 14:28 )

opravdu? o jak chytré... Ty inteligente!

smrk ( 4. dubna 2010 11:31 )

Dva ,tři kobercové nálety a bude na dlouho,dlouho pokoj.....

Zobrazit celou diskusi