Mezník jménem Semafor

Koníček se narodil 2. října 1931 v Praze. Nejdříve se vyučil sazečem, později byl přijat na taneční konzervatoř, kterou ale nedostudoval. Začínal v karlínském divadle, poté přešel v roce 1959 do divadla Semafor, kde byl autorem například i choreografie Člověka z půdy, první divadelní hry Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, a odtud putoval do divadla ABC, kde strávil 15 sezon.

Ve filmu si vedle Starců na chmelu, kde ho v trojici kytaristů a zpěváků v černém doplnili Josef Laufer a Petr Musil, zahrál i v Mučednících lásky Jana Němce či v Sedmikráskách Věry Chytilové. Hlavní těžiště jeho práce spočívalo i u filmu v choreografii. Na počátku byl film Dva z onoho světa, který následovaly úspěšné snímky Starci na chmelu a Limonádový Joe a více než dvě desítky dalších, například Farářův konec, Noc na Karlštejně či pohádka Koloběžka první.

Miloval ženy i peníze

Koníček přiznával, že mu vždy imponovaly ženy. Třikrát dokonce vstoupil do svazku manželského, ale žádná z jeho vyvolených nebyla tanečnice. Vždy se řídil heslem Co je v domě, není pro mě.

V dávném rozhovoru pro deník Právo se Koníček také přiznal, že ho bavilo vydělávání peněz, ale byly pro něj vždy pouhým oběživem. Je dobré, když je člověk má, ale nemá smysl se střílet, když nejsou, říkával.