Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Válka dvou rodin o jeden hrob!

Manželé Bilíkovi pláčou nad svým hrobem, do kterého ale nesmějí být kvůli chybě úřadu pohřbeni
Manželé Bilíkovi pláčou nad svým hrobem, do kterého ale nesmějí být kvůli chybě úřadu pohřbeni  (Autor: Nedělní Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
4. dubna 2010
05:00

Mrtví se asi obracejí v hrobech ve Lhotě u Háje ve Slezsku. Obecní úřad totiž chyboval, když jeden hrob pronajal hned dvou rodinám. Nechutná hřbitovní tahanice dokonce míří k soudu a majitelé pláčou nad vlastním hrobem: „Bojím se zemřít! Mám strach, že mě nechají vykopat,“ naříká jeden z vlastníků Artur Bilík, který do opravy rodinné hrobky investoval už 55 tisíc.

Manželé Bilíkovi ze Lhoty vychovali šest dětí a jedenáct vnoučat a těšili se na klidné stáří. Hluboce věřící lidé si na deset let dopředu zaplatili dvojhrob, na kterém začali stavět mramorový pomník za 55 tisíc. „Za poslední úspory jsme si připravili hrob, aby nás do něj děti mohli důstojně pohřbít. Starosta nám to ale zakázal,“ řekli Nedělnímu Blesku Marie (67) a Artur (74) Bilíkovi.

Dvojhrob si pronajali na 10 let v květnu 1999. V březnu 2008 začali stavět pomník. O dva měsíce později ale dostali od starosty obce dopis, že hrob užívají neoprávněně. Vyšlo najevo, že úřad pronajal část hrobového místa dvěma majitelům. V květnu 2006 také Drahomíru Martínkovi, který loni zemřel.

„Pochybil obecní úřad při sepisování nájemní smlouvy v květnu 1999,“ řekl starosta obce Josef Kimpl. Bilíkovým proto nabídl, že jim pomník přestěhuje na náklady obce na jiné místo. Podle kameníků by ale demontáž pomník poškodila. „Ke všemu nám nabídl nevyhovující místo, tam kde je hodně vody a kamení, anebo prostor mezi křovím v koutě hřbitova,“ cítí se podvedeni Bilíkovi.

Bilík je kapitán letectva, má řadu vyznamenání a teď má stát u soudu jako obžalovaný. Odmítl totiž hrob přemístit a starosta ho zažaloval u soudu. „Řekl mi, že tam nebudu pohřben. Bojím se zemřít. Představuji si, že u hrobu mi bude hrát hudba, potom přijedou policajti a nechají mě vykopat,“ pláče Artur Bilík. Už dva roky se pořádně nevyspal a denně prožívá muka…

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

siroky11 ( 4. dubna 2010 12:36 )

a celá kauza se potáhne desetiletí.Každý druhý soudce má dnes "vyšší plzeňskou", tak proč je obtěžovat? Veškerou odpovědnost má starosta. Na své náklady (nikoli OBECNÍ) , by měl vše uvést do pořádku. Jinak bych v obci vyvolával "občanskou nespokojenost" a tak bych mu ztrpčil život, že by se z toho pos.ral, magor !

e.44 ( 4. dubna 2010 12:31 )

tak by bylo logické, aby byl nabídnut jiný hrob těm druhým pronájemcům, kteří na tento hrob ani našáhli, narozdíl od pana Bilíka, který do úpravy hrobu investoval nemalé peníze. Ale chtějte po úředníkách logické jednání

lea61 ( 4. dubna 2010 09:12 )

Nějak je to celé divné. Když si něco od někoho pronajmu, platím za to peníze. Pokud Bilíkovi platili hrob správně a včas, pak je starosta podvodník a zpronevěřil peníze za pronájem - u soudu by měl stát on. Ale pokud úhrady za pronájem nebyly, byl hrob pronajat někomu jinému, což je v pořádku. Když napíšu článek mám se držet pravidla: když napíšu A, musím napsat i B. Jinak informace je k ničemu a z účastníků obou stran dělá trotly.

manolla1 ( 4. dubna 2010 07:33 )

Starostovi bych nakopala p-r-d-e-l tak - že by okamžitě dal celou nechutnou záležitost - kterou sám spískal - do pořádku! Pokud je "Matěj" a dělá seky - ať jde dělat ponocného a ne starostu! ....

Zobrazit celou diskusi