Nedělní Blesk psal poprvé o Novém hradě v červnu loňského roku. Už tehdy bylo jasné, že ochránce přírody z Adamova chce kdosi z Nového hradu vyšachovat. Teď se ale problém zvětšil. Majitelé pozemků kolem sídla zablokovali příjezdové cesty a znemožnili další rekonstrukce. Historicky cenný objekt tak trpí.

Nezákonná blokáda?

Organizaci Ochránců přírody v Adamově vede Robert Kraft. Kvůli Novému hradu si už užil své a spor ohrozil i jeho rodinu. „Moje dcerky musely na psychotesty. Anonym mě obvinil z jejich zneužívání. Kvůli hradu a těm mladým, kterým patří, kteří na něm pracují a kteří by za něj dali duši, jsem to vydržel.“ O lesy v přírodní rezervaci kolem Nového hradu pečuje Školní lesní podnik (ŠLP) Mendelovy univerzity. Právě jeho lidé zablokovali cestu k hradu obřími balvany. „Už přes rok tam nemůžeme nic vozit ani odvážet. Na ruku podniku jde Obecní úřad v Olomučanech, do jehož katastru cesty patří a který na ně dal zákazy vjezdu a závory. Protizákonně,“ rozčiluje se Robert Kraft. Kvůli blokádě cest k Novému hradu ochranáři nemohli jeho rekonstrukci dodělat. Stavební povolení od Stavebního úřadu v Blansku totiž loni vypršelo.

Klacky pod nohy

Ochránci přírody chtějí rekonstrukci hradu dokončit a požádali o to v řádném termínu. Jenomže Petr Rizner, vedoucí Stavebního úřadu v Blansku, vydal loni 27. července usnesení, kterým řízení o jejich žádosti zastavil. Zastavil tak i veškeré práce na hradě. Právnička ochranářů Gabriela Polesná se odvolala, Krajský úřad Jihomoravského kraje její argumenty uznal a loni v listopadu Riznerovo usnesení zrušil. „A co myslíte, že se stalo? Přes naše opakované žádosti stavební povolení pořád nemáme,“ krčí rameny Robert Kraft.

Nesmlouvavý starosta

Přístupové cesty k Novému hradu byly označeny za účelové. To i značky se zákazem vjezdu na ně má na svědomí starosta Olomučan Jiří Baštář. Před pár dny Nedělnímu Blesku řekl: „Mně nebude nikdo nic vykládat, já tu žiju šedesát let a vím, že cesty jsou označený správně a že veřejné nejsou,“ a ukončil hovor. Jenže! Odbor dopravy Krajského úřadu Jihomoravského kraje zrušil tohle obecní rozhodnutí loni 27. února. Značky i závory ale zůstaly tam, kde byly. Nepomohl ani ombudsman Otakar Motejl. Ten se přístupovými cestami také zabýval a rozhodl, že podle zákona lesními ani účelovými nejsou. „Ano, víme o tom, ale naše stanovisko se nemění,“ řekl Nedělnímu Blesku Radek Malý z oddělení správy majetku ŠLP. Právě ten, který Olomučanech o zákaz vjezdu na cesty k Novému hradu požádal.

Výhrůžky a šikana

Strážník městské policie z Adamova loni 20. června ohrožoval svojí pistolí Milana Sestaniho, jednoho z ochranářů, který jel po cestě k Novému hradu. Měl ve voze své dvě nezletilé dcery a strážník, který ho osobně znal, je viděl. Nicméně tasil zbraň a se slovy „vypadni z toho auta“ ji na řidiče namířil. Sestani odmítl, zavolal státní policii a té se »vzdal«. Podal žalobu a dozvěděl se, že žalovaným je i on. Prý na strážníka najížděl vozem.

Nové plány

Zatímco ochranáři bojují o spravedlnost, místní obyvatelé z okolí prý mají jasno: „Z hradu má být školicí středisko pro vedoucí pracovníky Mendelovy univerzity a taky lovecký zámeček pro jejich zahraniční hosty,“ prozradil Nedělnímu Blesku jeden ze zdejších obyvatel. Zatímco tak graduje nesmyslná válka, Nový hrad, cenná historická památka, pomalu a tiše chátrá dál.

Fotogalerie
3 fotografie