Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S Topolánkem končí Langer, Jančík a možná i Bém

Mirek Topolánek by se před odchodem nejraději zbavil i Pavla Béma.
Mirek Topolánek by se před odchodem nejraději zbavil i Pavla Béma.  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, pes - 
2. dubna 2010
19:10

Čistka v ODS! Mirek Topolánek ve čtvrtek seknul s šéfováním strany a teď chce vzít s sebou i další spolustraníky. Odcházející předseda se totiž rozhodl vyrazit z volební kandidátky dosud věrného Ivana Langera. Vylítnout by měl i starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Mirek Topolánek má rezignovat oficiálně na schůzi 12. dubna. Část ODS v čele s novým předsedou Petrem Nečasem doufá v hladký průběh jeho odchodu. Zdá se ale, že Topolánek bude mít podporu, aby stranu během otřesů, ve kterých se právě zmítá, zbavil před nadcházejícími volbami i dalších kontroverzních postav, jako je právě Jančík nebo Langer.

Podle informací Lidových novin má na výkonné radě strany navrhnout Topolánek vyškrtnutí Ivana Langera z olomoucké kandidátky a na regionálním sněmu 15. dubna by se měl v pražské organizaci najít dostatek hlasů pro odvolání starosta z postu místopředsedy strany v Praze.

Přes volání po změnách uvnitř ODS se Ivan Langer spekulacím o vyhazovu z kadidátky jen směje. "Spekulanti ať si spekulují, my děláme volby," řekl s úsměvem na tváři ve večerních zprávách na Primě.

I nový lídr "modrých ptáků" Petr Nečas nepředpokládá jakékoliv změny ve volební kandidátce ODS.

Mračna se stahují i nad Bémem

Topolánek v rámci dohod musel podle LN akceptovat setrvání Béma na dvojce pražské kandidátky. Ve straně se ale v posledních dnech vedou spory o to, jestli se kontroverzních postav zbavit před volbami nebo až po nich. Topolánkův odchod otevřel prostor pro další změny a je otázkou, koho se pokusí ještě do uzavření kandidátek zbavit krajské organizace ODS.

Mirek Topolánek odchází z čela ODS i z její kandidátky po skandálních výrocích, které pronesl při focení pro gay magazín Lui. Pavel Bém zase čelí kritice kvůli Opencard i jeho výletům do hor ve chvíli, kdy se Praha potýkala se sněhovou kalamitou. O Milana Jančíka se několikrát zajímala policie kvůli nakládání s veřejným majetkem a je spojován také s kauzou mrtvých duší v ODS na Praze 5. Ivan Langer je kritizován kvůli utajování spisu Krakatice, ve kterém policie informovala o aktivitách Františka Mrázka a ve kterém figuroval právě Ivan Langer a další vlivní politici.

bobina ( 9. dubna 2010 08:31 )

je to jen strana sebraných lhářů,korytářů,zbabělců a slibotechen,která si na pravičáky hraje. A hrají si s chutí,sliby plní jenom sami sobě. Jejich vize chudým brát a bohatým dávat mně nenadchla,jenom utvrdila v tom,že strana,která lidem utahuje opasky,nutí je platit poplatky kterými plní kapsy jiným,nikoli státní pokladnu, strana,která umožňuje podnikatelům takovou míru korupce,že to bije do očí,strana,která se zaštíťuje péčí o mladé rodiny a důchodce a při tom se chová k oběma skupinám tak,že je tlačí do půjček,hypoték a stavu nouze,takovou stranu může volit opravdu jen fanatik,nikoli rozumný člověk.

mikasindy ( 9. dubna 2010 08:11 )

adam_tichy ( 6. dubna 2010 20:49 )

Uplne souhlasim, pokd chteji fungovat musi tretinu lidi vyhazet a konecne fungovat vlastenecky... ve spoustech oci normalnich lidi jsou zradci bez sance na preziti...

adam_tichy ( 6. dubna 2010 20:41 )

Udělají nejlépe když tu frašku zruší... kanálama by měli chodit, hovada!

ales1 ( 4. dubna 2010 10:46 )

když napíšeš "blbího", tak se tím stáváš poněkud směšný. Kdo volí komunisty nebo chce vyměnit totalitu za chmel je zločinec. Tak nevím, co s tebou, do kriminálu nebo do cirkusu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa