Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kavkazští povstalci přiznali útok na moskevské metro

Vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov se na neoficiálním webu povstalců kavkazcenter.com přihlásil k pondělním bombovým útokům na moskevské metro.
Vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov se na neoficiálním webu povstalců kavkazcenter.com přihlásil k pondělním bombovým útokům na moskevské metro.  (Autor: kavkazcenter.com)
Autor: ČTK, pes - 
31. března 2010
19:18

Vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov se na neoficiálním webu povstalců kavkazcenter.com přihlásil k pondělním bombovým útokům na moskevské metro, při kterých zahynulo 39 lidí.

Umarov údery označil za odplatu za ruské činy na Kavkazu a prohlásil, že útoky v Rusku budou pokračovat.

Umarov na videu řekl, že útoky provedly atentátnice na jeho osobní rozkaz. Šlo prý o legitimní čin a odvetu za masakry, kterých se podle něj dopustili ruští vojáci na chudých obyvatelích Čečenska a Ingušska letos 11. února. Příslušníci ruské tajné služby FSB tyto lidi úmyslně zabili při sběru česneku, dodal.
Umarov dále prohlásil, že útoky na ruském území budou nadále pokračovat. Přislíbil novou odplatu Rusům, "kteří poslali své gangy na Kavkaz a kteří podporují bezpečnostní služby, jež provedly masakry". Vůdce islámských separatistů již dříve Rusy upozornil, že "již nebudou nečinně, tiše a bez reakcí sledovat válku na Kavkazu ve svých televizích".

Umarovovo prohlášení přišlo několik hodin poté, co zahraniční zástupce separatistů Šamsuddín Batukajev v telefonním rozhovoru s agenturou Reuters odmítl za moskevské atentáty odpovědnost. Batukajev zdůraznil, že povstalci plánují útoky na ruské ekonomické cíle a ne proti obyvatelům.

Umarov v roce 2007 vyhlásil takzvaný kavkazský emirát, jehož plné jméno zní "Islámský stát Kavkazský emirát". Cílem separatistů je zavedení islámského práva šaríja.

 

9030 ( 1. dubna 2010 22:23 )

Zajeď si tam ty a už tam zůstaň. Jsou to kurv.y rozpínavý stejně jako číňani tak co se divěj. Díky bohu, že jsme od nich oddělený. Kam šlápnou, sto let tráva neroste.

makmark ( 1. dubna 2010 02:16 )

Pane senátore Štětino, dejte si obklad na hlavu a jdete už se Šimonem Pánkem a vašimi rusofobiemi někam do nemocnice se psychicky léčit nebo si dejte odchod i s vašim Člověk v tísnni, které podporuje jen separatisty. Já na Rusech obdivuji s jakým klidem celý národ přešel od socialistického způsobu k dravému dnešnímu kapitalismu. Zajeďte si do Ruska a bavte se s maldými a vzdělanými lidmi. začnete mít pocit méněcennosti s vašim rozhledem. My jsme tad naprostí trpajzlíci a ještě k tomu bez surovin a s drahou pracovní silou a drahou elektřinou na výrobu!!!!

Zobrazit celou diskusi