Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policista padělal maturitu, udala ho manželka

Policista Luboš Brůna (46) byl odsouzen za úmyslný podvod.
Policista Luboš Brůna (46) byl odsouzen za úmyslný podvod.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, šim - 
31. března 2010
16:59

Policista Luboš Brůna (46) z Karviné padělal maturitní vysvědčení. Policistům ho udala jeho bývalá žena. Ortel nad ním ve středu vynesl okresní soud. Uložil mu roční podmínku s odkladem na dva roky a téměř čtvrt milionovou pokutu.

Brůna pracoval u cizinecké a pohraniční policie jedenadvacet let. Nadřízení ale na něj tlačili, aby si udělal maturitu. Policista skutečně začal studovat Střední průmyslovou školu, ale studovat vydržel jen dva měsíce. V roce 1997 předložil falzifikát maturitního vysvědčení.

„Podvodně si tak zajistil povýšení na inspektora a výšení platu, který pobíral celých devět let. Neoprávněně získal 225 tisíc korun,“ řekl státní zástupce Alois Dlouhý.

Blesku také potvrdil, že by se na podvod nikdy nepřišlo, kdyby kopii falešného vysvědčení nepřinesla na policii jeho bývalá manželka. S ní se Brůna po divokých stáních rozvedl v roce 2004. Celé další čtyři roky ji ale neustále obtěžoval.

„Přiznala, že z něj měla strach, proto o podvodu mlčela. Bývalý manžel ji měl údajně vyhrožovat, že ji jinak nechá zmlátit,“ uvedl dále Dlouhý.
Ženě ale došla trpělivost a rozhodla se, že udáním skoncuje s Brůnou jednou provždy. Doufala, že tak od něj bude mít konečně klid.

Pro podvod stíhaný Brůna pak odešel sám od policie. U soudu se hájil tím, že poctivě pracoval i nad rámec svých povinností. Podfuk prý neudělal proto, aby pobíral vyšší plat, nýbrž kvůli tomu, aby neztratil práci.

e.44 ( 1. dubna 2010 11:57 )

Tak podle tebe můžou chodit na kurzy psychologie jenom lidi s maturitou? Tak to už se teď skutečně nedivím úrovni tvých příspěvků A když si po sobě přečteš všechny svoje příspěvky, tak zjistíš, že si v nich docela dost odporuješ

monsegur ( 1. dubna 2010 06:55 )

Od policajtů by se měla vyžadovat především práce.Tak líné lemply jako teďnemělo ani protektorátní četnictvo. To žádné vzdělání neodstraní.

anka ( 1. dubna 2010 02:53 )

k cemu jim to bude? To jako k cemu jim bude vzdelani....) To jako predpoklas, ze nekdo kdo ma ekonomku, prumyslovku, zemedelku......ze neco doopravdy umi. Ne, to je zaklad.....Pokud maji stredni vzdelani...mohou jim davat kurzy psychologie....a jim to bude k necemu...Policiste jsou statni zamestnanci, denne ve styku s lidmi....a podle me je potrebne, aby meli stredni vzdelani.......Ale ja jsem i toho nazoru, e vsecny stredni skoly y meli byt zakonceny maturitou.....)Preji hezky vecer...

e.44 ( 1. dubna 2010 01:16 )

...je to alespoň záruka určitého vzdělání... Tak mi vysvětli, k čemu bude policistovi, třeba taková maturita na oděvní průmyslovce, na zemědělské škole, maturita z ekonomie nebo z nějakého technického oboru. A žádná maturita nenaučí nikoho myslet hlavou, když mu to není dáno a o chování škoda mluvit.

anka ( 1. dubna 2010 00:37 )

PRO e.44....to vubec nevadi z jakeho oboru maji maturitu..je to alespon zaruka urciteho vzdelani.....i policistu se vyzaduje myslet hlavou a urcite chovani...Prekvapuje me, ze v CR to neni jeden z pozadavku na misto policisty.....Podstatne je ale to, ze zamestnavatel po nem zadal, aby si udelal maturitu pri zamestnani....a policista podvadel!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání