Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Máslové kuře s česnekem a rozmarýnem

Máslové kuře s česnekem a rozmarýnem
29. března 2010 | 14:20

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, který naplno a po svém prožívají i pohani. Na české tabuli se objevují vejce, mazance, beránci. Kuřata, sele, jehněčí. Samozřejmě nádivka. Trochu nuda, chtělo by se říci gurmánovi.

Rok co rok je repertoár stejný. Založený na hutnější české kuchyni prolnuté moderními, porůznu šířenými vychytávkami tuzemských domácností, jež zhusta mají ke zdravé výživě daleko. Kořenící směsi plné glutamátu, kečup do vaječného salátu, zmrazená špenátová kaše, žádné sekané listy...

Tento seriál tedy nabídne trochu jiné pokrmy. Jídla hodná svátků a leckdy i obyčejných dnů. Nejsou náročná na přípravu. Jejich rafinost většinou tkví v jednoduchosti. Předvelikonoční půst sice končí až sobotou, nicméně inspirace pro stávající hody jistě není nikdy dost.

Máslové kuře s česnekem a rozmarýnem,
pečené na bramborovém loži s pancettou a bílým vínem


Budete potřebovat:

1 kuře o váze cca 1,5 kg
2 snítky rozmarýnu (pokud nemáte čerstvý, použijte sušený)
8 stroužků česneku
1 citron (chemicky neošetřený)
2 lžíce másla
mořská sůl
drcený pepř
1 kg brambor
150 g pancetty (italská slanina mírně prorostlá masem)
300 ml bílého vína

Postup:


1. Brambory nakrájejte na asi 1 cm silné plátky, dejte je do hrnce s osolenou vodou a přiveďte k varu. Vařte do poloměkka  asi 5 minut. Hotové brambory slijte a odložte stranou.

2. Česnek oloupejte a rozmixujte spolu s odrhnutými lístky rozmarýnu. V misce smíchejte se změklým máslem. Z dobře omytého citronu ostrouhejte kůru a s hrubou solí ji v hmoždíři rozetřete na pastu. Tu zašlehejte do ochuceného másla a přidejte drcený pepř.

3. Kuře očistěte, omyjte a dobře osušte. Prsty pak opatrně od krku uvolněte kůži na prsou a do vzniklého laloku opatrně napěchujte máslovou směs. Rozdělte ji rovnoměrně. Díky ní bude jindy suché maso šťavnaté a voňavé.

4. Zvenku kuře osolte a opepřete. Dovnitř vložte citron rozkrájený na čtvrtky.

5. Předvařené brambory rozložte na dno pekáčku, osolte je, opepřete. Pancettu nakrájejte na drobné kostičky a nasypejte jí na brambory. Doprostřed položte kuře a vše podlijte suchým bílým vínem.

6. Pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 1,5 hodiny dozlatova. Hotové kuře naporcujte. Servírujte s porcí brambor z pekáčku.

Autor: frč