Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V učebnicích je půl století chyba! Rýn je o 90 km kratší

Lodě na řece Rýn
Lodě na řece Rýn  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
28. března 2010
09:17

Evropský veletok Rýn  je o 90 kilometrů kratší než v posledních desetiletích uvádějí moderní učebnice a encyklopedie. Informoval o tom německý list Süddeutsche Zeitung. Na chybu náhodou přišel biolog Bruno Kremer z univerzity v Kolíně nad Rýnem.

Zatímco v publikacích z první poloviny minulého století je uváděn správný údaj o délce řeky, která měří 1230 kilometrů, od pramene ve Švýcarsku až po ústí v Nizozemsku, tak v moderních encyklopediích je uváděna již délka chybná, tedy 1320 kilometrů. "Musí jít o banální překlep v číslicích," řekl Kremer mnichovskému listu.

Záměna čísel prý nastala někdy kolem roku 1960 a dále se opisováním šířila. Chybný číselný údaj se objevuje i v českých encyklopedií a dalších publikacích. "Podle toho, který bod definujeme jako pramen Rýna, mohou měření kolísat zhruba o pět kilometrů. Ale údaj 1320 kilometrů u délky Rýna prostě nedává smysl," tvrdí vědec, podle něhož si už chybu uvědomily i úřady a nakladatelství.

"Ne všechny to potěšilo," řekl Kremer. Příslušné úřady však jsou odhodlány oficiálně rozšířit správný údaj. Jeho poznatky prý potvrdil i Spolkový hydrologický úřad a Porýnské muzeum v Koblenci. Rovněž nakladatelství Brockhaus chce údaj opravit ve své encyklopedii.

gogo ( 28. března 2010 12:00 )

Rýn je o 90 km kratší ! To je strašné ! Co s tím uděláme ??? Doufám, že je to v učebnicích jediná chyba ....

Zobrazit celou diskusi