Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chlapec (6) v Jablonci podpálil byt!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
26. března 2010
13:53

O velkém štěstí může mluvit chlapec (6), který ráno v Jablonci nad Nisou při hře podpálil byt. Vyvázl bez vážných zranění, jen se nadýchal kouře, a záchranáři ho proto převezli na pozorování do nemocnice.

"Na vybavení bytu způsobil svou nebezpečnou hrou škodu 100 000 korun," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

Nepozornost rodičů?

Matka nechala dítě na chvíli doma, odešla a zamkla. "Chlapec si mezitím z kuchyně vytáhl nádobí a zapalovač na plynový sporák a začal si hrát s věcmi ve vedlejší místnosti," popsala událost Michalíčková.

Při hře s otevřeným ohněm pravděpodobně místnost zapálil. Hasiče pak přivolali sousedé, které vylekal kouř valící se z bytu, dětský pláč a volání o pomoc.

Štěstí v neštěstí

Na místo vyrazili hasiči se dvěma cisternami a žebříkem, protože hořelo v pátém patře panelového domu. "Mezi tím se ale matka stihla vrátit domů, chlapci odemkla dveře a odvedla ho z bytu plného kouře ven," dodala Michalíčková.

Hasiči v dýchací technice pak požár rychle zlikvidovali. Vyšetřování případu převzala policie.

alenam ( 26. března 2010 22:47 )

Souhlasím s e.44. Je rozhodně lepší vést dítě k samostatnosti, než ho vodit do dvanácti let za ručičku. Pokud nevedete dítě včas k samostatnosti, tak má problémy se začleněním do kolektivu, se soužitím s ostatními dětmi a i v daších oblastech praktického života. Přehnaným opečováváním dítěte naděláte víc škody než užitku a případné tragédii tím nezabráníte. Dítěti se může něco stát i když s ním budete doma , nebo když ho povedete za ruku na ulici.

e.44 ( 26. března 2010 16:45 )

Moje dcera už v šesti letech moc dobře věděla, že nikam sama nesmí, když jí to nepovolim a taky věděla PROČ nikam nesmí. Je velice důležité dítěti všechno vysvětlit, tak aby to pochopilo a přesvědčit se, že to skutečně pochopilo. A šestileté dítě už chodí do školy a je po něm požadována i určitá samostatnost.

anka ( 26. března 2010 15:29 )

jeden se nemuze spolehnout na male dite.....ja byla jako dite doma sama casto....sve deti jsem vychovala v cizine.....a doma nikdy sami nebyli....tenkrat sousedka......nechala 6 letou holcicku obcas na kratko doma a jednou dite odtahlo zidli do vytahu, aby dosahlo na knofliky....a vydala se za kamaradkou......umite si predstavit,kdyby se zasekla ve vytahu....nebo potkala nejakeho uchyla.....vim, ze je tenkrat navstivila socialka a od te doby uz dite sami doma nenechali.....vite....sto lidi muze nechat dite na 15 minut doma samo....a nic se nestane.....a pak v jednou pripade to stesti neni.....a je to tragedie, ktera se neda vratit....Preji hezky vikend...

e.44 ( 26. března 2010 15:08 )

Ono taky hodně záleží na výchově, na to , jak rodiče dítěti vysvětlí co může, co nesmí a proč to nesmí. Moje starší dcera byla v šesti letech nejen schopná zůstat sama doma, když jsem šla na krátký nákup ( 10 - 15 minut), ale dokázala bez problémů ohlídat i svojí rok a půl starou sestřičku.

anka ( 26. března 2010 14:43 )

mluvime o sestiletem diteti......v jinych zemich je zakon, ze do 12 let nemohou byt deti sami doma.....a je proto duvod. V tomto pripade mela maminka velke stesti, ze se diteti nic vazneho nestalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání