Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vítejte v Německu, ruce vzhůru: Tak šikanují Čechy

Autor: oj, val - 
27. března 2010
15:36

ATKUALIZOVÁNO: Státní hranice. Vítejte v Německu, ruce vzhůru! To není špatný vtip ale skutečnost. Němečtí policisté šikanují české řidiče. Proto by cedule s podobnými nápisy měly varovat už na hranicích. Jan Fischer požaduje vysvětlení od německé kancléřky Angely Merkelové.

Výzva čtenářům
Setkali jste se s podobnými praktikami na cestách i vy? Zažili jste šikanu od policistů v Německu či jinde v Evropě? Napište nám svůj zážitek do redakce na emailovou adresu online@blesk.cz s heslem Šikana!

Téma posledních měsíců? Drsné silniční kontroly v Německu vůči Čechům!

Tomáš N. a Petr S. zažili v úterý při návratu z obchodní cesty asi 200 kilometrů od hranic hotové peklo. Policisté proti nim při běžné kontrole zasáhli naprosto nepřiměřeně! Nutili je močit do kelímku před davem přihlížejících a chovali se k nim jako ke zvěři.

Všechno z kapes ven, ruce za hlavu, rozkročit nohy, nehýbat se a nemluvit! Také vám to připomíná scénku z nějakého akčního filmu? Tak vítejte v realitě. Takhle může proběhnout běžná silniční kontrola na německých dálnicích.

“Jeden policista mi šacoval peněženku, přepočítával si to na eura a další dva přitom lezli v autě a všechno tam otočili vzhůru nohama,” popisuje Petr S. šokující zážitek z parkoviště mezi Stutgarttem a Norimberkem.

“Dal mi kelímek, ať se okamžitě vymočím, uprostřed parkoviště. Řádově tam mohlo být tak 20 vozidel, tedy kolem 40 lidí, nějaké keříky a lavičky. Bylo to za plného provozu mezi 13. a 14. hodinou. Já mám zánět prostaty, léčím se už dva roky a navíc ty lidé okolo. Samozřejmě to nešlo, nedostal jsem ze sebe ani kapku a připadal jsem si hrozně poníženě,” dodává Petr se slovy, že něco podobného skutečně nikdy nezažil.

Odvezli je na stanici

Policisté naložili dvojici do jejich auta a odvezli je na policejní stanici. “Na úsecích, kde je povolená stovka, jel s mým autem 200 km/h,” říká Petr, který není zvyklý, takhle rychle jezdit. Když přijeli na místo Petr ze sebe s úlevou dostal pár kapek moči, které stačily na drogový test. Byl samozřejmě negativní. Další překvapení ale přišlo, když požadoval policejní protokol, na který údajně nemá právo. Petr byl ale vytrvalý a po dlouhém naléhání dostal "protokol", na který právo má – z druhé strany vizitky vyšetřovatelé stručně popsali situaci.

Tomáš dopadl ale hůř. Vzorek moči pod dohledem policistů nedokázal poskytnout ani na policejní stanici. Situaci, kterou mnozí znají, na povel to prostě někdy nejde. O to bylo horší, že Tomáše ještě šmíroval německý policista. Vyšetřovatelé tedy přistoupili k dalšímu kroku a odebrali mu vzorek krve. Na výsledek už ale nečekali. Tomáš nosí kontaktní čočky, které spolu s únavnou cestou způsobily, že měl zarudlé oči. To Němcům stačilo jako důkaz, že řídil pod vlivem omamných látek a vystavili mu pokutu 400 euro.

Šokující jednání už řeší politické špičky

A jak se k šokujícímu jednání německé policie postavila česká ambasáda v Berlíně, která by se měla starat o české občany? Případ šikany je nezajímal a Čechy v nesnázích odkázali na internetové stránky Ministerstva vnitra. Nevybíravé chování německých policistů však už začaly řešit politické špičky. Premiér Jan Fischer se v pátek sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. "Vyslechla si to s pozorností a vážností a sdělila, že je připravena se na situaci pozeptat a hledat řešení," uvedla Fischer po jednání.

Ministr vnitra Martin Pecina navíc upozornil, že pokud arogantní chování německé strany přesáhne krajní meze, mohou kontroly německých turistů u nás také přitvrdit.

milda34 ( 26. listopadu 2010 18:40 )

jak videt, ona ta nemecka Ausländerfeindlichkeit, ktera stala zivot tolika lidem, jeste z mysli nemeckeho naroda nevymizela...hele ty vzdelanej inzenyre z "cisty rasy", sklapni zobak a odsun se nekam, kde ti ty tvy moudrosti budou zrat... Übrigens: die LMU München hat in der Welt keinen besonderen Ruf, vielleicht hättest Du lieber an Univerzita Karlova in Prag studieren sollen Aber eins stimmt: auf der Welt gibt es tausend schöne Plätze mit nicht arroganten und nicht ausländerfeindlichen Menschen, die nicht in der U-Bahn Ausländer verprügeln... warum sollte ich dann nach Deutschland fahren? Takze ti doporucim: nauc se jeste par dalsich jazyku nebo dotahni ty, ktere uz umis do konce a nekecej nam tady do toho...

kov3 ( 24. července 2010 08:41 )

kurnik, to je ale preklepov, jedna radost...sorry

kov3 ( 24. července 2010 08:41 )

Pripomenulo mi to jeden vtip. Chlapik na plnom kupalisku stoji pod sprchou a onanuje. Peide k newmu placvik a upozornuje ho na to, ze je to na verejnom priestranstve prisne zakazane a na to mu ten odpovie: "Ja si robim osobnu hygienu a ako rychlo, to uz je moja vec". To len na margo toho, ze sa niekto "stydel" mocit na parkovisku pred ostatnymi ludmi..

milo ( 23. dubna 2010 07:54 )

Jak se chovají oni k nám, měli bychom se chovat my k nim. A ne je jen tak ledabyle pouštět přes hranice a ještě se jim tady klanět, když si náhodou něco koupí. Já bych je hodinu šacovala na hranicicích a ještě bych na ně nasadila policajty, kdyby se jim chtělo dělat nějaké výtržnosti. Jakmile by vlezli do hospody, hned by museli ukázat platnou občanku a kdyby se nehádou něco stalo, tak je dát minimálně na 24 hodin za katr i bez vážného obvinění či důkazů, vyšetřování vést minimálně týden a ještě jim napařit stotisícovou pokutu....takhle to tady vlastně nějak stejně chodí....

norrtalje ( 3. dubna 2010 17:53 )

Do 1989 to bylo stejne zachazeni s cizinci v CSSR, kteri sem prijeli jako turiste

Zobrazit celou diskusi