Ve středu jste si mohli v Blesku přečíst příběh manželů Pokorných ze Střelic, kteří kvůli dluhu ve výši 69,20 Kč mají strach, že jim bude zabaven dům. V dnešní době, kdy si domácnosti vypůjčily skoro bilion korun, se může stát, že se zpozdíte se splátkou nebo na ni nebudete mít a pak je k exekuci velmi blízko.

Jak pak postupovat? „Základním předpokladem je, komunikovat s exekutorem.“ Říká Monika Zajícová, tisková mluvčí Exekutorské komory. „Uvědomte si také, že exekutor není ten, kdo rozhodl o vymáhané částce, jen je pověřen ji vymáhat,“ dodává.

6 správných kroků:

1

V momentě, kdy držíte v ruce exekuční příkaz, už nejde jen o původní dluh, ale i náklady na advokáta (věřitele), soud a exekutora. Ty lze snížit tak, že zaplatíte do 15 dnů ode dne doručení výzvy k zaplacení. Exekutor pak ze své odměny sleví 50 %.

2

Vždy spolupracujte s exekutorem. Prokažte ochotu dluh co nejdříve splatit. Pokud nejste schopni udělat to jednorázově a hned, pokuste se domluvit na splátkách nebo jiné formě úhrady dluhu.

3

Jestliže jde o nízkou částku a je reálné, že bude možné ji uhradit srážkami z vašeho účtu a nebo ze mzdy či jiných příjmů, exekutor nemá důvod podnikat další kroky k zabavení a prodeji vašich movitých věcí.Navíc musí uplatnit pravidlo posloupnosti a přiměřenosti – kvůli pár tisícům nepřijdete o dům. Pokud budete dluh řešit, nemusí dojít k tomu, že by se začalo se zabavováním vašich věcí.

4

Exekutor má ze zákona povinnost o zahájeném exekučním řízení vyrozumět katastrální úřad, jste-li vlastníkem nemovitosti – bez ohledu na výši dlužné částky. Neznamená to ale, že bude nemovitost vydražena a prodána, jen s ní nesmíte během exekuce nakládat.

5

Exekutor postihuje vaši mzdu či příjmy do výše nezabavitelné částky, tj. 4620 korun na dlužníka a 1155 korun na vyživovanou osobu (týká se jen zaměstnanců). Nezabavitelnou částku si nechejte zaměstnavatelem vyplácet. Pokud vám putuje na zablokovaný účet, máte právo požádat v bance o jednorázové vyplacení dvojnásobku životního minima, tj. cca 6500 korun.

6

Pokud máte výhrady k tomu, zda je dluh oprávněný, musíte se obrátit na toho, komu dlužíte. V případě, že se prokáže, že vám někdo »přišil« cizí pohledávku, samozřejmě pak platit nemusíte.

Máte čas se odvolat!

Exekuční příkaz, neznamená okamžitou exekuci. Exekutor musí určit znalce, vydat usnesení o ceně (proti tomu se lze odvolat), a až teprve potom vydá dražební vyhlášku, proti které se lze také odvolat. Během této doby lze stále jednat a zaplatit.