Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

EU chce usnadnit rozvody s cizinci

Ilustrační foto
22. března 2010 | 16:22

Rozvod většinou není jednoduchou záležitostí. Ještě víc problému nastává tehdy, je-li jeden z manželů cizinec. EU chce proto rozvody manželů z různých zemí zjednodušit.

Evropská unie nám dala volnost. Hranice jsou otevřené, lidé mohou cestovat bez většího omezení. Počet mezinárodních párů proto stále stoupá. Společné soužití lidí pocházejících s rozdílných kultur a etnik však může přinášet i problémy, které si zamilovaní nepřipouštějí.

V roce 2007 bylo v Evropské unii rozvedeno více než jeden milión manželství. Z toho celých 13 procent bylo těch, v nichž jeden z manželů byl cizinec.

Snazší přeshraniční svatby a rozvody

"Nechci, aby byli lidé žijící v Evropské unii nuceni podstupovat komplikované rozvody," řekla německému deníku BILD Viviane Reding, evropská komisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství.

Komisařka chce proto ještě letos vydat Zelenou knihu, která by umožnila volný pohyb právních dokumentů či dokladů evropských občanů. To by usnadnilo sňatky i rozvody napříč celou Unií.

Její plán je jednoduchý: "Pokud se manželé na rozvodu nedomluví, řešil by se podle zákonů země, v níž pár žije nebo v níž většinu manželství žil. Podmínkou by však bylo, aby v ní jeden z manželů žil i v době podání žádosti o rozvod."

V případě, že se pár na rozvodu nedomluví, platilo by právo společné země nebo země, kde bylo o rozvod zažádáno.

VÝZVA

Prožila jste rozvod s cizincem? Odvezl vám manžel vaše děti do své rodné země? Pomožte svým životním příběhem jiným ženám. Pište na e-mail lenka.chvostova@ringier.cz.

Autor: INT, lena