Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ODS útočí pomocí oranžového vraku

Zničená sanitka má upozornit na problém s financováním zdravotnictví v krajích ovládaných ČSSD.
Zničená sanitka má upozornit na problém s financováním zdravotnictví v krajích ovládaných ČSSD.  (Autor: Blesk - Tomáš Vrbenský)
Autor: ČTK, oj - 
18. března 2010
13:26

ODS kritizuje přístup sociální demokracie k rozvoji zdravotnické péče v krajích. Další reakcí na bombasticky pojatou kampaň ČSSD je stará žlutá sanitka s nápisem: "David Rath: Nemyslíš, zaplatíš mnohem víc"

Sociálnědemokratičtí hejtmani nevěnují podle ODS dostatečnou pozornost problematice záchranných služeb ve svých krajích, a "ohrožují tak zdraví občanů". Novinářům to dnes řekl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, místopředseda ODS Petr Bendl a někteří odvolaní ředitelé krajských záchranek.

Nemyslíš, zaplatíš mnohem víc

Šnajdr spolu s další náměstkyní ministryně zdravotnictví pro zdravotní péči Markétou Hellerovou také kritizovali levici, která podle nich zabránila v parlamentu přijetí zákona o záchranné službě.ODS na problém upozornila i zdemolovanou starou sanitkou, která byla dnes zaparkována před vchodem do Poslanecké sněmovny. "Nemyslíš, zaplatíš mnohem víc," je jedno z hesel, nasprejovaných na boku nevábného vozu.

Občanští demokraté tak parodují sociálnědemokratickou kampaň, při níž prý mají modré sanitky vysvětlovat "antisociálnost" zdravotnických plánů ODS a TOP 09.Podle Šnajdra se snižují především krajské dotace záchrankám. Ve Středočeském kraji hejtmana Davida Ratha tak chybí 43 milionů, na Pardubicku 21 milionů a v Libereckém kraji 33 milionů korun. "Jsou to škrty v řádech desítek procent," poznamenal Šnajdr.

ČSSD prý neinvestuje do zdravotnictví

Sociální demokracie v krajích navíc podle něj zcela rezignovala na investice do rozvoje zdravotnické záchranné služby. "Jsou to opět poklesy proti době, kdy odpovědnost nesla ODS, o desítky milionů korun," zdůraznil náměstek úzce spojovaný s občanskými demokraty.

Ve středních Čechách či na Liberecku se do rozvoje podle něj neinvestuje vůbec. "Je to aktivita, kterou má kraj ze zákona svěřenou. Má ze zákona uloženou povinnost zajistit fungování této služby," upozornil Šnajdr. Zrušeny prý byly například plány na pět nových výjezdových míst ve Středočeském i Pardubickém kraji.

Za Bendla se snížilo stáří sanitek z 12,5 roku na 4 roky

Exhejtman Středočeského kraje Bendl poznamenal, že se za jeho úřadování například podařilo snížit průměrné stáří sanitek z 12,5 roku na roky čtyři. Za poslední rok už se ale nový vůz nekoupil ani jeden.Podle Šnajdra byli po nástupu ČSSD k moci v regionech odvoláni v pěti krajích ředitelé záchranných služeb, často prý bylo zlikvidováno jejich vedení jako celek. Někteří z nich dnes vystoupili na stranické tiskové konferenci.

Robert Zelenák, někdejší ředitel záchranky ve Středočeském kraji, poznamenal, že při jeho odchodu bylo na účtu záchranné služby okolo 60 milionů. "Byly určeny na platovou úpravu, nákup vozů a dobudování zbývajících pěti stanovišť. Ani jeden z bodů nebyl splněn, jen těch 60 milionů zmizelo," prohlásil.

adam_tichy ( 18. března 2010 20:31 )

přesně tak to vidím i já... jsou tak okatě falešní.... no k smíchu

adam_tichy ( 18. března 2010 20:27 )

no jo, nic oriiginálního nevymyslejí! Tohle mě potěšilo, protože to naplňuje můj pocit z celé té frašky ODS ... hohoho

karlos ( 18. března 2010 20:16 )

Program reálný?A za čí peníze ho budou realizovat.Větší daně nechtějí,jak by k tomu bohatí přišli.Program nereálný a největší utopie,že zajistí místa pro 170000 lidí.Fantas magorie.Jedině byrokratům,ale těch se právě potřebujeme zbavit.Není co vyrábět a hlavně prokoho.Nejsou many.

siroky11 ( 18. března 2010 20:14 )

- nenapsal bych to lépe!!! Souhlas!

gevi ( 18. března 2010 19:53 )

Já myslím, že dementnost (mimochodem dost odvážné tvrzení o chudnoucích občanech) a ztráta paměti je pro vás a třeba Paroubka požehnáním. On by si někdo mohl totiž vzpomenout, kdo a v kterých letech způsobil prudký růst státního dluhu. Jistě váš příspěvek píšete v dobré víře pod dojmem Paroubkových tvrzení, ale podívejte se na grafy třeba tak, že zadáte "vývoj státního dluhu", ale je to možné najít i jinde na internetu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa