Film Jiřího Menzela Na samotě u lesa si oblíbilo několik generací. Romantika míst, na nichž se natáčelo, je ale dávno pryč. Chalupa pana Komárka, jehož hrál Josef Kemr, je přestavená na moderní dům s garáží, zamřížovanými okny a bezpečnostním systémem. Kdo by se v obci Radešice na Příbramsku nezeptal místních, ani by ji nepoznal. A mlýn inženýra Radima Zvona, jehož brilantně ztvárnil Ladislav Smoljak, je na tom ještě mnohem hůř. Kdysi parádní statek v Nedvězí u Rabyně vypadá zpustle a opuštěně, navíc se zřejmě nedávno propadla většina střechy. „Mrzí nás, jak to tam vypadá. Je nám z toho až do pláče,“ svěřili sousedé.

Sám Ladislav Smoljak, který ve filmu stavení zveleboval, si to ale tak nebere. „Já na ta místa nejezdím a nostalgií netrpím,“ krčil rameny poté, co se dozvěděl, v jakém stavu je jeho filmový mlýn. „Myslím, že jsou důležitější věci, které mám na srdci,“ uzavřel Smoljak.

To jeho filmová manželka Naďa Urbánková, která byla v tmavé paruce a bez brýlí ve snímku k nepoznání, to cítí jinak. „Bylo to krásné léto, mám na něj moc hezké vzpomínky. Potěšilo by mne, kdyby se našel nějaký bohatý filmový fanoušek a o to místo se postaral. Dokážu si představit třeba muzeum Na samotě u lesa,“ zasnila se Urbánková.

 

Fotogalerie
8 fotografií