Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omamná síla aromaterapie

Pokud na lahvičce se silicí najdete nápis „Pouze do aromalamp nebo do pot-pourri“, vyndejte ji z nákupního košíku. Takový výrobek je syntetický nebo ředěný.
15. března 2010 | 14:28

Neexistuje příjemnější způsob, jak podpořit imunitní systém, zmírnit deprese nebo vyléčit chřipku než pomocí voňavých rostlinných silic.

Úplně první ze všech vjemů, které mozek zaregistruje, je vůně. Pokud lahodí nosu, nervový systém spustí lavinu příjemných pocitů, jako jsou radost, uvolnění, erotické naladění. Zároveň jak se molekuly silic vdechnutím dostávají do těla, stimulují různé tělesné orgány a funkce. Nos ale i varuje před tím, co by mohlo uškodit.

Vonné silice

Aromaterapie pracuje s rostlinnými éterickými oleji neboli silicemi, které se získávají z květů, plodů, listů, kůry a kořenů pomocí destilace, lisováním  extrakcí. Silice se snadno rozpouštějí v oleji, mléce nebo medu. Nejde jen o příjemný pocit z vůně, ale oleje pronikají během léčby do krevního oběhu a tím se dostávají k jednotlivým orgánům. Aby vám rostlinné extrakty pomohly, vybírejte jen opravdu přírodní produkty. Čtěte si pečlivě informace na obalech, nekupujte ty nejlevnější olejíčky a na internetu si najděte informace o výrobci. Pokud totiž sáhnete do chemických náhražkách, bude spokojený váš nos, ale ne tělo.

Jak se používá

Vůně esenciálních olejů vás může provázet celým dnem. V práci vyčistí vzduch a osvěží, při studiu stimuluje pozornost, při koupeli uzdravuje a uvolňuje, při masáži léčí, při odpočinku pomáhá zbavit se nahromaděného stresu a během spánku se díky dobře zvolené vůni tělo maximálně zregeneruje.

Aromalampy

Naplňte aromalampu po okraj vodou (ideální obsah misky je 100 ml a její vzdálenost od svíčky by měla být asi sedm centimetrů), kápněte čtyři až osm kapek silice a zapalte svíčku. Po dvaceti minutách ji sfoukněte. Můžete také zkusit běžně dostupné inhalátory nebo nakapat olej na papírový kapesník a používat ho například při dlouhé jízdě autem.

Masáže

Do panenského olivového nebo mandlového lisovaného zastudena kápněte tři až čtyři kapky rostlinné silice a nechte se hýčkat. Pokud se ve vašem okolí nenajde žádný dobrovolník, který by vám masáž dopřál, nevadí, objednejte se do masážního studia.

Koupele

Deset kapek silice rozpusťte v lžíci oleje nebo medu a zamíchejte do napuštěné vany. Nikdy nekapejte rostlinný olej pod tekoucí vodu. Všechny látky by se z vody vypařily dřív, než se do voňavé lázně stačíte ponořit.

Na pleť

Protože silice jsou čistě přírodní a bez chemických přísad, můžete si být jistá, že na vaši pleť budou působit jako balzám. Používají se buď s přírodními oleji, nebo se dají koupit již namíchané ve formě krémů.

Přehled účinků jednotlivých vůní

Anýz

Působí na trávicí trakt, plynatost, má protikřečové účinky, je vhodný na kašel a záněty horních cest dýchacích.

Bazalka
Působí při nervozitě, úzkosti a bolestech hlavy, napomáhá koncentraci, podporuje pocení a odpuzuje hmyz.

Bergamot

Podporuje trávení, hojení, posiluje nervy, zlepšuje dýchání, snižuje horečku, tiší bolest, je antidepresivní.

Borovice

Je ideální do koupele při únavě svalů, dezinfikuje a čistí vzduch.

Citron

Osvěžující vůně je skvělá při duševní námaze. Pomáhá i při bolesti hlavy, infekci dýchacích cest, snižuje krevní tlak, povzbuzuje trávení a oživuje pleť.

Citronela

Podporuje koncentraci, působí proti virům a má repelentní účinky.

Cypřiš
Vyrovnává nervové napětí, je močopudný a vhodný na revma a hemoroidy. Nepoužívejte ho při vysokém krevním tlaku.

Černý pepř
Snižuje horečku, napomáhá trávení a zmírňuje bolesti břicha, prohřívá při svalových bolestech, pomáhá při nachlazení. Může dráždit pokožku.

Eukalypt

Jeden z nejúčinnějších olejů při všech dýchacích obtížích. Pomáhá hojit rány, podporuje koncentraci, má příznivé účinky proti migréně, čistí vzduch.

Grep
Osvěžuje, dezinfikuje vzduch a je skvělý do koupelí a na masáže.

Hřebíček
Pomáhá při celkové slabosti, svalovém vypětí, prohřívá, tiší bolest a odpuzuje hmyz. Může dráždit pokožku.

Jasmín
Navozuje euforii a optimismus, povzbuzuje činnost srdce, pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích, působí antidepresivně a také jako afrodiziakum.

Jedle
Pomáhá při revmatických bolestech a při nedostatečném prokrvení končetin. Je vhodná k masážím.

Levandule
Jako jedna z mála silic se může použít na kůži neředěná. Uklidňuje, pomáhá usnout, léčí bolest hlavy, migrénu, chřipku, dýchacích potíže, má hojivé účinky a snižuje krevní tlak.

Majoránka

Zklidňuje nervy, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při nachlazení, astmatu, dýchacích obtížích, podporuje trávení, snižuje krevní tlak.

Mandarinka
Osvěžuje, uvolňuje napětí a mírní migrénu.

Máta peprná
Zmírňuje dýchací problémy, povzbuzuje žaludeční činnost, zmírňuje nevolnost, tiší bolest, povzbuzuje činnost mozku při únavě.

Mateřídouška

Podporuje imunitní systém, zmírňuje únavu, bolesti hlavy a deprese, prokrvuje, je vhodná do koupelí proti revmatu a při hojení hnisavých ran.

Meduňka
Snižuje horečku, podporuje pocení, pomáhá při zažívacích potížích, povzbuzuje srdeční činnost, je vhodná při nespavosti a migréně, menstruačních bolestech, snižuje krevní tlak.

Neroli
Uklidňuje, napomáhá koncentraci, pomáhá při nespavosti, povzbuzuje trávení, posiluje srdeční činnost, působí při průjmu a plynatosti.

Pačuli

Podporuje koncentraci, působí antidepresivně, čistí vzduch, napomáhá hojení ran a zánětů, brání tvorbě jizev.

Pomeranč
Působí antidepresivně, osvěžuje a uvolňuje, je vhodný při horečce a nechutenství.

Růže

Podporuje krevní oběh, působí proti nespavosti a bolesti hlavy, posiluje žaludek, snižuje horečku a působí jako afrodiziakum.

Santalové dřevo

Má antidepresivní účinky, stimuluje trávicí trakt, je vhodné na chronické záněty močového a pohlavního ústrojí, mírní nachlazení a kašel, pomáhá regeneraci pokožky a působí jako afrodiziakum.

Skořice
Stimuluje, povzbuzuje, působí jako afrodiziakum, pomáhá při nadýmání, nachlazení, silně prokrvuje pokožku.

Šalvěj
Uklidňuje nervový systém, při delším vdechování působí euforicky. Tlumí menstruační bolesti, lehce snižuje tlak, podporuje trávení, má antibakteriální účinky, takže je vhodná na koupele nohou.

Tea tree
Používá se k ošetření ran, popálenin, akné, ekzémů, zánětů a poranění v dutině ústní, krvácení dásní, paradentóz, štípnutí hmyzem a oparů, je nejužívanější přírodní antiseptikum.

Ylang-ylang
Působí antidepresivně, zmírňuje nervové napětí a nespavost, snižuje krevní tlak, je účinný jako afrodiziakum, používá se do luxusních parfémů.

Zázvor

Uvolňuje napětí, používá se při bolestech hlavy, podporuje pocení, pomáhá při nachlazení, trávicích potížích, je vhodný k masážím, při revmatismu a bolestech svalů, brání tvorbě jizev.

Autor: Majka Vinická