Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Constance (18) nesmí na ples, protože je lesba

Autor: INT, šim - 
14. března 2010
16:32

18letá Američanka Constance McMillen nesmí na maturitní ples. Protože je lesba. Chtěla jít navíc ve smokingu a v doprovodu své přítelkyně. Škola jí ale dala zákaz! A následně celý ples zrušila úplně.

To, že škola své studentce zakázala jít na maturitní ples, vyvolalo vlnu nesouhlasných reakcí. Škola proto z obav před nepokoji celou akci raději zbaběle zrušila. Čímž ale nenaštvala jenom Constance, ale i stovky dalších maturantů, kteří se na tuhle velkou chvíli těšili po celou dobu studia na střední. Vedle diskriminace ze strany systému musí dívka, která svou homosexuální orientaci neskrývá, nyní čelit také velice nepřátelským reakcím z řad studentů.



Jako oficiální zdůvodnění zrušení večírku škola uvedla, že celá akce odvádí pozornost studentů od studia. O Constance McMillen se slovem nezmiňují. Americká unie pro občanské svobody však namítá, že škola zákazem Constance účastnit se plesu porušila její právo na svobodu projevu. To, že si Constance chtěla obléct pánský oblek, je právě jednou z možností svobodně se projevit.

Zkazilas nám ročník!

“Potkávám naštvané lidi, kteří mi do obličeje říkají: ‘Díky za to, že jsi nám zkazila celý maturitní ročník!’” vypráví zoufalá Constance, která se rozhodla střední zemědělskou školu žalovat. “Takové reakce jsem nečekal. Po tom, co škola ples zrušila, jsem už nikdy nechtěla vkročit do jejího areálu,” říká Constance.

„Mluvila jsem s tátou a ten mi řekl, že do školy mám jít. A všem ukázat, že jsem pyšná na to, kdo jsem,“ řekla Constance v telefonickém rozhovoru pro agenturu AP. „Nad vodou mě drží jen myšlenka, že celá tahle věc snad pomůže v budoucnu dalším lidem,“ dodává.

Ples bude v New Orleans

Constance McMillen přese všechno má stále naději, že na vytoužený ples bude moci jít -v pánském ustrojení a v doprovodu své přítelkyně. Ozval se jí totiž majitel hotelu v New Orleans Sean Cummings, který jí nabídl, že maturitní ples uspořádá ve svém hotelu. Pro studenty vypraví autobus a zajistí vše potřebné – samozřejmě zdarma.

Podobné problémy jako ve Fultonu řeší i další školy v oblasti. Mladí lidé se nebojí odhalit svou sexuální orientaci. Jediní, kdo s tím mají problém, jsou autority ve vedení škol. V Mississippi jako by se zastavil čas. Píše se probůh jedenadvacáté století!

„Školy raději jednají represivně, než aby se snažili celou věc pochopit a práva studentů akceptovat,“ řekl k případu Daryl Presgraves, mluvčí skupiny, která obhajuje rovné příležitosti gayů a lesbiček co se vzdělání týče.

anelam ( 17. března 2010 07:23 )

Já taky myslela že orientace a úchylka je jedno a totéž jinak řečené...jsem sex.orijentov.na to a nato-nebo úchyl orientovaný na to .....ale nemám slovník

dsmann ( 16. března 2010 16:50 )

Jo a jenom tak pro zajímavost. V tom druhym příspěvku opět pleteš dohromady sexuální orientaci se sexuální úchylkou. Když nevíš, jaký je v tom rozdíl, tak si to nech vysvětlit od nějakého odborníka. Mě už nebaví vysvětlovat něco někomu, kdo to nechce pochopit jenom proto, aby nepřiznal, že neměl pravdu.

dsmann ( 16. března 2010 16:35 )

Lesba nechce vyjádřit svůj názor. Lesba se chce chovat přirozeně. Ale vysvětlovat to tobě asi nemá význam. Začínám mít dojem ,že víc než homosexuálové ti vaděj lidi s jiným názorem , než máš ty.Do takových se trefuješ hlava nehlava(jak jsem byl teď svědkem i na jiné diskuzi), ať už tvoje argumenty dávají smysl nebo ne. Tohle už je dikuze o ničem. Končím. A je mi jedno, co si o mě myslíš.

ksicht ( 16. března 2010 16:19 )

lesba chce taky vyjádřit svůj názor, že je lesba. Tak jako ten nudista. Jinak by se tolik necpala dotáhnout tam svoji milou a oblíct se do smokáče. Lesby si můžou uspořádat taky svoje lesboplesy a uzavřít si společnost. Jestli nudista nemůže mít potřebu chodit si na ples nahej, tak lesba nemusí mít potřebu chodit tam ve smokingu a o tom ten článek přece je!. Dsmann- ty nejsi asi špatnej člověk, z tebe ten pocit nemám. Ani nemám potřebu se s tebou nějak dohadovat. Ty argumentuješ a vysvětluješ ale e44 odkazuje na slovníky. A to já nemám rád.

ksicht ( 16. března 2010 16:11 )

aha. Homosexualita je orientace na stejný pohlaví. Pedofilní orientace je orientace na děti. Vše se sexuálním podtextem- koho co vzrušuje. Takže pedofilní chování je získaný podle tebe, zatímco homos. orientace je vrozená. Překrucuješ ty. Takže homosexuální CHOVÁNÍ je taky získaný. Mělo by se přezkoumat jak to ta holka vlastně získala. Když má zapotřebí kvůli tomu ostatním rušit ples a CHOVAT se jako lesba ve smokingu.

Zobrazit celou diskusi