Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladí lékaři: Utečeme do Německa

Fotografie
Mladí lékaři na internetu kritizují poměry ve zdravotnictví  (Autor: internal)
Autor: pes - 
11. března 2010
10:48

Mladí lékaři, kteří dokončili školy a v praxích se připravují na atestace si ztěžují na platové podmínky ve zdravotnictví. Na facebooku hrozí, že kvůli tomu dají kolektivní výpověď.

Facebooková skupina Mladí lékaři má už přes 1400 členů a jejich počet stále stoupá. Lékaři zde kritizují nedůstojné podmínky, ve kterých musí pracovat a doplňovat si vzdělání. Po dobu přípravy na atestace mají totiž podle tabulek 14,5 tisíc čistého. U některých složitějších oborů jako například neurochirurgie tato příprava trvá minimálně 7 let.

Jsme jako otroci!

Mladí lékaři mají několik možností, jak absolvovat vzdělání v oboru a dosáhnout plné kvalifikace. Jednou z nich je placovat za zmíněných 14,5 tisíce a platit si náklady na studium ze svého. Druhou možností je podepsat s nemocnicí smlouvu na několik let po složení atestací a za to získat výhodnější podmínky pro vzdělání. Třetí možností je stát se rezidentem, kdy stát platí zdravotnickému zařízení náklady za studenta a ten pak pracuje za minimální částku v nemocnici. "Myslím, že mi budou dávat 500 Kč měsíčně," napsal v diskuzi jeden z lékařů. Podle svých slov byl k přijetí rezidentního místa donucen. Podobných reakcí jsou ve skupině desítky.

V sobotu do Prahy

Na víkend Mladí lékaři plánují setkání s ministrní zdravotnictví Danou Juráskovou. Chtějí kritizovat nové návrhy ministerstva, podle kterých se jejich platová třída má ještě snížit. Pokud se někdo nezačne jejich kritikou zabývat, hrozí, že zdravotnictví položí na kolena "Je nás tu tisíc, a když se domluvíme a dáme výpověď, tak se české zdravotnictví položí. Neboť odhaduji, že v něm zastaneme velkou a rozhodující část práce," napsal jeden ze členů internetové skupiny. Další vidí jako jedinou možnost odchod do zahraničí, kde dostanou adekvátní ohodnocení.

mefistofelle ( 13. března 2010 12:18 )

Zdravím diskutující. A hned vám dám důvod proč se na mě sesypat - jsem student medicíny. Možná by někoho mohlo zajímat proč jsem si tenhle obor vybrala. Spousta z vás si myslí, že pro prachy a že takoví jsme všichni. Omyl. Nestojím o 60 000 za pár hodin práce, ani nestojím o nějaké nadhodnocování, ale na druhou stranu mi řekněte - skutečně vám tady přijde normální mít nějakejch 8000,- za to, že strávíte v nemoci takových hodin, které většina lidí v práci nikdy nestráví? Řekněte mi někdo tady z vás, kdo tady má tenhle plat? Pochybuju, že vůbec někdo. Nikdy jsem nešla po penězích, nejsem obžera, kterej by chtěl všechno zadarmo, ale tohle je i na mě moc. Z toho co dneska mladej medik dostane se těžko dá vyžít. Další důvod proč jsem šla na medicínu je, že to chci dělat pro tuhle zemi a její lidi. Chci být dobrý ČESKÝ doktor, léčit zodpovědně české pacienty a mít radost z toho, že pro tuhle zemi něco dělám (na rozdíl od většiny lidí, co nadávaj sprostě jinejm po netu místo toho aby se věnovali něčemu produktivnímu). Jsem vlastenec a je to věc, která mě neuvěřitelně žene dopředu. Ale když si čtu v diskuzích zaslepené příspěvky lidí plné nenávisti k něčemu, co ani sami neznají, tak se ve mně něco hne a říkám si, jestli za to lidé v téhle zemi skutečně stojí. Nechci zdrhnout do Německa, moje místo je tady, ale občas je mi z vás lidí, nutno přiznat, jednoduše blbě. Tak... a teď se na mě vrhněte a rozcupujte můj příspěvek na kusy. Jestli se pak budete vy a vaše ego cítit líp, jen do toho. Jen by mě ještě zajímala jedna věc - reagoval tu v diskuzi lékař a syn lékařky. Myslíte si, že to co napsali, si vymysleli?

e.44 ( 12. března 2010 01:36 )

Já osobně vidím velký rozdíl mezi ajzboňákama, který chtěli stávkovat proto, že jim někdo sáhnul na jejich výhody a mezi mladými doktory, kteří za to, že šest let poctivě studovali berou žebráckej plat 14.5 tisíce a ještě si z něho musí hradit nemalé náklady na další vzdělání, takže jim nakonec zbyde míň, než je životní minimum.

doctors ( 12. března 2010 01:29 )

Pracuji jako lekar v Anglii, ale urcite jim tady lekari neschazi! jsou tady i lekari nezamestnani...mozna tak jedine odborniky, ci zaplacnout misto na par mesicu. Pocitam, ze to je stejne vsude. Hodne nemocnic snizuje stavy kvuli setreni. To neznamena, ze by se kolegove nemeli pokusit.

alert.b ( 11. března 2010 23:27 )

ODS většina lékařů volit nebude, neboť na ministerstvu je tunelář Šnajdr z ODS a ten je nepřítelem všech lékařů.

alert.b ( 11. března 2010 23:26 )

Hm, já jsem lékař a manželka zdravotní sestra (Mgr.) máme 10 let po škole a nedají nám ani hypotéku. Vlastní byt nemáme. Auto rok výroby 1998...

Zobrazit celou diskusi