„Pro mě už je to neakceptovatelný stav, ve kterém se táta nachází. Je to opravdu šílený. Kdyby nešlo o mého otce, řekla bych určitě lékařům: Ukončete to, prosím!“ svěřila se Blesku Saudkova dcera Berenika.

Nikdy by ji prý nenapadlo, že bude uvažovat o eutanazii, teď jsou tyto myšlenky stále častější. „Připadala bych si ale jako otcovrah. Navíc moje maminka o tom nechce slyšet jediné slovo. Chodí za tátou pořád téměř denně,“ sděluje Berenika.

516565:gallery:true:true

Co si myslí odborníci

Přestože lékaři chtějí mít možnost ukončit život, pokud jsou přesvědčeni o nulové šanci na zázrak, docentka Jarmila Drábková z oddělení chronické resuscitační péče motolské nemocnice by o tom v Saudkově případě neuvažovala.

„Tvrdí nám, že táta možná vnímá. Stále dává naději. Čím déle to ale trvá, tím víc se maminka trápí,“ popisuje Berenika. Je přesvědčena, že kdyby táta nebyl, matce se časem uleví. „Jenže naděje umírá poslední. Nikomu nepřeju, aby se mu něco podobného stalo s rodiči,“ pláče Berenika.

Saudek už je čtyři roky napojený na přístroje

Na Velký pátek v roce 2006 autorovi legendárního komiksu Kdo chce zabít Jessie? zaskočilo sousto, začal se dusit a padl do bezvědomí. Mozek zůstal moc dlouho bez kyslíku a to Saudka naprosto paralyzovalo.

Pro jeho dvojče a slavného fotografa Jana Saudka už bratr Kája dávno zemřel. „Jinak se to brát nedá. Je prostě mrtvý,“ říká Jan, podle kterého v nemocnici v pražském Motole bratra zbytečně trápí. „Je to nedůstojné,“ tvrdí Jan.