Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemětřesení v Turecku, desítky obětí

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AP)
Autor: ČTK, oj - 
8. března 2010
08:03

Při silném zemětřesení na východě Turecka zahynulo nejméně 41 lidí, dalších 60 bylo zraněno. Zemětřesení udeřilo časně ráno v provincii Elazig. Předešlá bilance byla 11 obětí.

Zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály udeřilo podle istanbulské observatoře Kandilli ve 4:32 místního času (3:32 SEČ) a zastihlo lidi ve spánku. Zasáhlo nejvíce obce Okcular, Yukari Kanatli a Kayali. V okolních vesnicích vybíhali lidé při otřesech v panice z domů. Zemětřesení bylo cítit až ve více než 60 kilometrů vzdáleném městě Tunceli.

Na místo katastrofy dorazil tým tureckého Červeného půlměsíce, vytvořil tu krizové centrum a začal stavět stanové městečko. Pomáhá tu četnictvo a civilní obrana.

516168:gallery:true:true

"Domky v postižených obcích jsou většinou z lepenice, a proto jsou vůči otřesům málo odolné. Při zemětřesení se zřítilo několik minaretů v okolních vesnicích," uvedl guvernér provincie Elazig Muammer Erol. Prohlásil, že se záchranářům již podařilo proniknout do všech postižených lokalit a že všichni ranění jsou v nemocnicích.

Epicentrum zemětřesení bylo u obce Karakoçan. Následovalo po něm více než 20 dalších otřesů, z nichž nejsilnější měl 4,1 stupně Richterovy škály, sdělila observatoř Kandilli.

Úřady zakázaly přístup do obce Okcular, kde je nejvíce mrtvých a kde se zřítilo asi 30 domů, aby zajistily volnou cestu sanitkám a záchranářům.
Zemětřesení lidé pocítili v sousedních provinciích Tunceli, Bingöl a Diyarbakir, kde obyvatelé v panice vybíhali do ulic a strávili zbytek noci pod širým nebem. Mnoho zranění bylo způsobeno právě při panice, kdy lidé skákali z oken nebo z balkónů. Usmrceno bylo i mnoho kusů dobytka.

Ředitel observatoře Kandilli Mustafa Erdik vyzval obyvatele, aby nevstupovali do poškozených domů, a upozornil je, že následné otřesy mohou trvat několik dnů.

Zemětřesení v Turecku

V Turecku jsou zemětřesení velmi častá. Většina tureckého území se rozprostírá na anatolské tektonické desce, která je sevřena dvěma zlomy, severoanatolským a východoanatolským. Turecko je tak v podstatě vklíněno mezi další pevninské kry - severní euroasijskou desku a jižní africkou a arabskou tektonickou desku, které způsobují celkový pohyb anatolské desky k západu, doprovázený zemskými otřesy. Provincie Elazig leží na východoanatolském zlomu a zemětřesení ji postihují pravidelně.
V říjnu a listopadu 1999 postihla průmyslový severozápad země dvě silná zemětřesení, při nichž přišlo o život přes 20.000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi