Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sidovský: Duškovy výroky patří do koncentráku

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, hto, šim - 
6. března 2010
18:26

AKTUALIZOVÁNO: Neslýchané! Odborový předák Jaromír Dušek prohlásil, že České dráhy ovládají homosexuálové!

Duškův výrok okamžitě tvrdě zkritizoval premiér Jan Fisher a vyzval ho k okamžité omluvě. Dušek ale později prohlásil, že se omlouvat rozhodně nikomu nebude!

Rozhovor vzniknul v kontextu odborářské stávky, která poslední dny stále visí ve vzduchu. Je pochopitelné, že vztahy mezi odbory a ČD jsou vyostřené, ale homofobní výroky odborového předáka Jaromíra Duška postrádají přítomnost zdravého rozumu. Navíc jsou ukázkou prvotřídní omezenosti a netolerance.

Homosexuálů se prý bojí

Lidové noviny se Duška zeptaly, jak hodnotí generálního ředitele ČD Petra Žaludu. "To je jednoznačně člověk (podnikatele) Romana Janouška a pražské kliky ODS. Jinak: homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě," řekl Dušek.

Premiér Fischer jeho slova ostře odsoudil. "Je to typ nejpodlejší a nejprimitivnější formy útoku na lidskou důstojnost," uvedl ve veřejném prohlášení.

"Slova odboráře Duška jsou ostudou slušných lidí. Hodnocení kvality člověka podle sexuální orientace patří do středověku nebo koncentračních táborů, nikoliv do demokratické společnosti," napsali ve svém vyjádření pro Blesk.cz dlouhodobí partneři Janis Sidovský a Pavel Vítek, kteří byli jedním z prvních homosexuálních párů, který v Česku uzavřel registrované partnerství.

"Já se domnívám, že pan Dušek by neměl dělat předsedu odborů, ale Dělnické strany," řekl Blesk.cz na Duškovu adresu předseda Gay iniciativy Jiří Hromada. "Profesní zdatnost nesmí být posuzována podle intimní jinakosti jedince. Česká společnost za uplynulých 20 let odstanila homofobní klima. Pan Dušek nás svými výroky vrací před rok 1989," dodal Hromada.

Co na to řeknou odbory?

"Odboráři by měli žádat jeho odstoupení, pokud se nechtějí mlčením zdiskreditovat," stálo dále v prohlášení Sidovského s Vítkem, kteří spolu žijí už 22 let.

Také premiér vyzval ostatní předáky odborových organizací, které tvoří Koalici dopravních odborových svazů, aby se od Dušková výroku veřejně distancovali.

"Ten člověk by měl zvážit svou rezignaci. Asi také zapomněl, že v Česku platí antidiskriminační zákon. Mohlo by se stát, že ho poškození lidé budou žalovat," upozornil na další skutečnost Jiří Hromada.

Premiér vydal ultimátum, že pokud se Dušek neomluví a nevezme svá slova zpět, bude ho premiér považovat za osobu diskvalifikovanou pro jakékoli jednání. Na Duškovu hlavu se snesla kritika i z řad ČSSD a TOP 09.

Omlouvat se nebudu!

Dušek poté, co se na jeho hlavu začaly sypat kritiky ze všech stran, řekl, že se v žádném případě omlouvat nehodlá. Uvedl, že má zatím kladné ohlasy, které ho oceňují za to, "že konečně řekl někdo pravdu". Později ale dodal, že mu chodí i výhrůžné sms.

Nedomnívá se, že by se svými slovy vyřazoval ze slušné společnosti. Z té se prý vyřazují ti, kteří podle něj zneužívají svou homosexuální orientaci k tomu, aby "opanovali vedoucí pozice ve státní správě" a "v managementu Českých drah například". Poznamenal také, že jeho kritika nemíří na homosexuály jako menšinu. "Mám mezi nimi desítky přátel. Nedělá mi problém s nimi uzavřít obchod, jet s nimi na výlet nebo jít na mejdan," řekl Dušek.

drazor ( 13. března 2010 16:16 )

Na bukvice jsou nejlepší divočáci,ti je dokážou zlikvidovat jedna radost.Pro ně to je velká lahůdka.Pokud by vedení ČD pracovalo v teplárně tak to bych i chápal.Tam by mohli zásobovat teplem i nějaké vetší město,ale na drahách je to mrhání energii.Tak šup nima do ČEZu,to budou zisky!!

manolla1 ( 13. března 2010 15:48 )

co je na tom divného , řekl svůj názor ! Každý z těchto údajných 4% ( určitě je jich mnohem více - bohužel l ).., se cítí být dotčen - uražen .., ať se jdou vycpat chudinky- ublíženi !!!!!

fionora ( 13. března 2010 08:39 )

Přesně tak, řekl pravdu a proto ten poprask.

asmodeus ( 13. března 2010 05:59 )

Šábesdekl nosí, protože je to žid.

asmodeus ( 13. března 2010 05:56 )

Řekl pravdu, tak ho teď lynčují. Na vedení drah je to samá bukvice. Šéfem počínaje a tiskovými mluvčími konče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa