Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zima je zpátky a zabíjí na silnicích!

Autor: kru, čad, hod, hto, šim - 
6. března 2010
15:48

Sníh, který připadl, jen tak neroztaje, spíš přibude další… Meteorologové varují před sněhovými jazyky, v sobotu napadne až 20 centimetrů sněhu. Počasí komplikuje dopravu.

Už už to vypadalo, že je jaro konečně tady. Čtvrteční posněhávání, páteční nadílka a sobotní chumelenice však jarní náladu opět zahnaly do kouta. Se svou si přisadil i silný vítr, který způsobuje sněhové jazyky, meteorologové předpovídají také výrazný pokles teplot. Inu březen, za kamna vlezem...

Teploty přes den se pohybují jen od -5 maximálně do -1 stupňů Celsia. Na vrcholu Beskyd teplota místy klesla až na -17 stupňů Celsia! Teploty pod bodem mrazu jsou ale paradoxně dobrá zpráva. Tedy pro ty, kteří se bojí povodní! Současné ochlazení totiž výrazně zpomalilo tání. A to je rozhodně dobře, například v prostoru nad Vranovskou přehradou odtála v uplynulých dnech téměř polovina sněhu!

Páteční předpovědi, kdy se očekávalo, že napadne jen 15 centimetrů sněhu, jsou překonány v Karlovarském, Jihočeském a Plzeňském kraji, kde nasněžilo až 20cm. Momentálně sněží na většině území celých Čech. Severním Čechám a Moravě se sněžení vyhne. Do Slezska přišly sněhové srážky z jižního Polska.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové je sněžení v březnu normální - v Praze 13. března 2006 bylo ještě 20 centimetrů sněhu! A loni byl sníh ještě i na první jarní den, 21. března.

Počasí komplikuje dopravu

Zimní počasí komplikuje dopravu. Hromadná nehoda asi 30 aut zablokovala rychlostní silnici R10, další nehod asi 10 aut zastavila také dálnici D1. Zpravodaj Blesku z místa píše, že se tam do kolize dostaly kamiony i osobní automobily. Na místo míří záchranky.

Počasí bylo asi i jednou z příčin dvou smrtelných nehod. V Rumburku - Zátiší na Děčínsku zemřela řidička poté, co její auto vylétlo ze zatáčky a převrátilo se. Řidič zemřel i při nehodě mezi Blaténkou a Lažánkami na Strakonicku. Jeho osobní vůz asi dostal smyk a spadl do rybníka, kde se pod ním prolomil led.

Silnice je neprůjezdná Silnice je neprůjezdná | Michal Šula

Jaká je situace na silnicích? Podívejte se ZDE

e.44 ( 6. března 2010 19:23 )

zabíjí lidská blbost.

gogo ( 6. března 2010 15:27 )

Možná že tomu redaktoři Blesku nebudou věřit, ale v Česku na počátku března takto bývá. I bývávalo... Aneb : Březen, za kamna vlezem... Tak proboha zase ne senzaci za každou cenu ! Je to stále dokola a stále trapné. Z normálních věcí se dělá senzace a o skutečných senzacích se taktně mlčí. Jako na př. že státní bankrot je na obzoru...

nidab ( 6. března 2010 14:00 )

Poslat na zimu Kocába,ten ju vyžene.

Zobrazit celou diskusi