Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Politici zavinili 83 % státního dluhu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, pet, oj - 
5. března 2010
13:42

Politici se často vymlouvají, že za obří státní dluh může krize popřípadě političtí protivníci. Ekonom Raiffeisenbanky Aleš Michl ale vypočítal, že politici v Česku roku 2009 zavinili 83 % „sekery“ naší státní pokladny.

Podepsali se tedy na propadu české ekonomiky víc než globální recese. Jak informoval server Aktuálně.cz Michl vyšel z jednoduchého vzorce, kdy odečetl právě vliv hospodářského cyklu.

Zbyde pak to, co politici způsobili třeba zvyšováním mateřské nebo naopak snižováním daní. Podle něj je procento toho, co zavinili čeští politici, ve srovnání se světem nezvykle vysoké. V Německu se politici na deficitu státní kasy podepsali o 30 % méně, američtí politici jsou ještě lepší hospodáři.

Kdo za to může?

A kdo to má na triku?  „Můžou za to politici napříč politickým spektrem, neházel bych to na triko jen levici nebo pravici,“ je přesvědčen Michl. Pravdou ale je, že v roce 2007, kdy do úřadu ministra financí nastoupil Miroslav Kalousek, dosáhl strukturální deficit, tedy deficit způsobený politiky, neuvěřitelné úrovně 214%. Někteří odborníci ale tvrdí, že za děsivý výsledek jsou zodpovědní jeho předchůdci, protože v tak krátké době již nebylo možné něco ovlivnit.

Schodek státního rozpočtu se za rok 2009 vyšplhal až ke 200 miliardám korun. Podle Michlových výsledků by to znamenalo, že politici jsou zodpovědní asi za 160 miliard korun.

Čtenáři Blesk.cz, poděkujte našim politikům v diskuzi!

pragmatik ( 12. března 2010 10:50 )

Ale no tak.... On si jenom myslí, že by tak jednou mohlo dojít i na něho

gogo ( 11. března 2010 22:46 )

Těch je co by je tam rádi za katrem viděli ... A ta strana ? Musel by se najít slušný a nepodplatitelný politik, pro něhož by zájem veřejný byl nad jeho vlastním. Takový by jistě strhl masy a jeho strana by získala většimu. Ale má to malý háček : Ten svatý člověk, ten novodobý Hus by dlouho nežil ... Stejně jako jeho vzor ...

gogo ( 11. března 2010 22:43 )

Přesně tak ! Jak slušně a výstižně řečeno ! A co bude dál ?

gogo ( 11. března 2010 22:41 )

Co se dá dělat, musíš si to pochvalovat, když jsi tam utek. Ale doma je doma milý hochu. To se nedá srovnat. Tam budeš stále jen obyčejný cizák.. Protože v Německu jsi necvrkal kuličky. Chápeš ? Takže je mi Tě líto, ale pomoci Ti nemohu ... Zpackal jsi si to sám ....

gogo ( 11. března 2010 22:39 )

Kdyby jsme do té doby doby došly, tak by bylo pánům ouvej... I papežencům ... I Tobě. Pokud by jsi sem zavítal ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa