Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řidiči pozor: Meteorologové varují před sněhovými jazyky

Sněhové jazyky mohou být pro řidiče nebezpečné.
Sněhové jazyky mohou být pro řidiče nebezpečné.  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: ČTK, oj - 
5. března 2010
10:42

Meteorologové varují před sněhovými jazyky, v sobotu napadne v Čechách až 15 centimetrů sněhu. Navíc bude vát silnější vítr, na horách se proto mohou tvořit i závěje.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí sněhové jazyky v Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji.

Husté sněžení začne v noci na západě republiky, od sobotního odpoledne by mělo postupně ustávat. "Očekáváme, že během tohoto období napadne od tří centimetrů do deseti centimetrů, na horách kolem 15 centimetrů nového sněhu," upozornil ČHMÚ.

Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 54 kilometrů v hodině, místy se proto budou tvořit sněhové jazyky, na horách ojediněle i závěje. Odborníci proto řidičům doporučují zimní výbavu, na cesty do hor by si měli vzít i sněhové řetězy.

Návrat zimního počasí provází i pokles teplot, v noci na sobotu mohou teploty klesnout až k minus devíti, při zmenšené oblačnosti až k minus 14 stupňům Celsia. O víkendu se pak nejvyšší denní teploty vyšplhají maximálně k nule. Velmi mírné oteplení by mělo přijít až příští týden, i potom se však odpolední teploty dostanou jen pár stupňů nad bod mrazu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi