Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Advokát požádal o propuštění Brožové-Polednové

Ludmila Brožová-Polednová byla prokurátorkou vykonstruovaného procesu s Miladou Horákovou.
Ludmila Brožová-Polednová byla prokurátorkou vykonstruovaného procesu s Miladou Horákovou.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
4. března 2010
08:29

Advokát Ludmily Brožové-Polednové Vladimír Kovář požádal královéhradecký krajský soud o přerušení jejího šestiletého trestu za podíl na justiční vraždě Milady Horákové.

Podle prvoinstančního verdiktu královéhradeckého krajského soudu z minulého týdne by Brožová-Polednová měla být propuštěna z vězení, protože se jí týkají amnestie z roku 1953, 1955 a 1990. Každá z nich zkracuje prokurátorce trest o dva roky. Rozhodnutí prý zatím není pravomocné, protože se proti němu k pražskému vrchnímu soudu odvolalo královéhradecké státní zastupitelství. Vrchní soud zatím spis s případem neobdržel, mluvčí soudu Jan Fořt ale řekl, že příslušný senát by měl rozhodnout záhy po jeho doručení.

"Podal jsem návrh na přerušení výkonu trestu. Vzhledem k tomu, že se dohadují, jestli amnestie ano, nebo ne, tak by byl důvod k přerušení trestu do doby, než se to dohodne," říká Kovář. Advokát podle deníku požádal soud o přerušení trestu své klientky již v úterý.

Brožová-Polednová se ze svého trestu odpykala již rok. Vedení věznice ve Světlé nad Sázavou zatím neuvažuje o tom, že by ji ještě před rozhodnutím soudů aspoň na čas pustilo domů. "Paní Polednová si dosud neodpykala dostatečně dlouhou dobu na to, aby mohla jít ven na více dnů," uvedla mluvčí věznice Eva Hodná.

Brožová-Polednová je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let.


Milada Horáková

 

Právnička a demokratická politička Horáková byla v roce 1949 zatčena a v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími "zrádci režimu" a nepřátelským agentům předávala důležité informace. Spolu s Horákovou bylo v procesu odsouzeno dalších 12 lidí, tři z nich k trestu smrti.

jakub-moravec ( 25. prosince 2010 07:29 )

Pro Re:...píšete,že doufáte,že ještě někteří jako ona budou potrestání.Já jsem si vždy myslel,že ostatní už všichni pochcípali,jen Polednová ještě žije,byla prý ještě hodně mladá.Jak to zjistit jestli ještě někdo žije?Dobrovolně se nikdo nepřihlásí.A proč netrestáme ty novodobé vlastizrádce,jako je Jakeš a jiní,ti ještě žijí,pak budou zase staří a bude se to opakovat,že už pro veliké stáři je raději omilostnit.

jakub-moravec ( 25. prosince 2010 07:20 )

Když to tak čtu,že lidé jsou pro i proti potrestání Polednové,co kdybychom se zeptali na to Ameriku,tam je opravdová svoboda a demokracie a dám na to svůj krk,že řeknou-POVĚSIT! i když je stará nebo nestará,Já když uvidím švába na podlaze,tak na něj šlápnu,ať je starý nebo nestarý,protože je škůdce a kdyby jej nezničil,celý dům se mi zašvábí a je to totéž u nás,každého zločince je třeba potrestat hned a to jsme v r.89 neudělali,tak za to teď musíme pykat.

jakub-moravec ( 25. prosince 2010 07:05 )

Abychom se dočkali aby ti novodobí zločinci byli odsouzení a pozavírání,musíme udělat novou revoluci,takovou možnost jaká byla v r.89 už nemáme,že tenkrát byli krotcí jak beránky,jen je bylo třeba pochytat.To musíme i pozavírat skorumpované soudce,protože ti naši jsou stějně takoví jako za totality,jinak by je odsoudili jako tu Polednovou. Jak na to,přečtěte si moji petici na www.navodjaksezbavit.mypage.cz

jakub-moravec ( 25. prosince 2010 06:52 )

Ještě dodávám k Re:Re....A ten soudce nyní ještě soudí? ten by mohl moje prohrané spory dořešit,nemohou být promlčené, protože jde o spor vlastnictví.

jakub-moravec ( 25. prosince 2010 06:47 )

všechna čest tomu soudci který odmítl se zapojit do soudní zločinosti,jemu bude lehce na věčné blaženosti,zato ale ta zrůda Polednová,i když ji přeji trest smrti,taky je mi jí líto,ža za kousek slávy bude ztrestána v pekelném ohni. Co je lepší? O tom každý sám si může rozhodnout. Já měl nedávno několik sporů u soudů o velké peníze.Všechno jsem prohrál,druhá strana měla advokáta,ten podstrčil úplatek soudci a už to bylo.I já mohu toto dokázat,nebylo to za totality ale v naší době "svobody a demokracie"

Zobrazit celou diskusi